Oponki serowe

Zawsze chciałam je zrobić sama, bo w domu tylko mamie pomagałam. Tylko i aż:) robiłyśmy je całe stosy razem z faworkami, na Tłusty Czwartek nie próżnowałyśmy😉 jednym słowem było co dobrze podjeść.

Przepis zakatalogowany “do zrobienia – w gości” dziś się ziścił. Jest okazja, są domowe oponki serowe.

Co mogę o nich powiedzieć? Pulchne, miękkie, idealne do schrupania z cukrem pudrem. Próbowałam, polecam!;) Jak dla mnie istny smak i powrót do dzieciństwa! Kto by się nie skusił?! 😉

Moja uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

Składniki:

  • 275 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 jajka, u mnie L
  • 40 g cukru, u mnie drobny do wypieków
  • 20 g masła
  • 1 laska wanilii, u mnie 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
  • większa szczypta soli
  • 1 litr oleju
  • opcja: 2 łyżki spirytusu, wódki (oponki mniej chłoną tłuszczu), u mnie brak
  • cukier puder do oprószenia oponek + ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Następnie dosypujemy przesianą mąkę, dodajemy masło, cukier waniliowy lub nasionka z jednej laski wanilii, proszek do pieczenia, sodę, sól, twaróg oraz spirytus (opcja). Miksujemy.

Następnie wyrabiamy gładkie ciasto rękoma, wykładamy je na stolnicę, oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm.  U mnie były nieco grubsze, wyszło mi z przepisu 22 sztuki.

Za pomocą szklanki wycinam kółka, a za pomocą kieliszka mniejszą dziurkę w środku.

Smażymy na rozgrzanym oleju do złotego koloru, przewracamy na drugą stronę.

Odsączamy na papierowym ręczniku. Tak postępujemy aż do wyczerpania ciasta.

Gotowe oprószamy porządnie cukrem pudrem!

Gotowe! SMACZNEGO;)

Oponki serowe
Oponki serowe

Inspirowane książką z lekkimi modyfikacjami: Kuchnia Polska, P. Małecki.

 

 

2 odpowiedzi do “Oponki serowe”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.