OPONKI SEROWE

Zawsze chciałam je zrobić sama, bo w domu tylko mamie pomagałam. Tylko i aż:) robiłyśmy je całe stosy razem z faworkami, na Tłusty Czwartek nie próżnowałyśmy😉 jednym słowem było co dobrze podjeść do kawy, kakao lub kubka herbaty. Oponki są pulchne, miękkie, idealne do schrupania z cukrem pudrem. Dla mnie smak i powrót do dzieciństwa!

Moja uwaga: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej.

SKŁADNIKI:

  • 275 g twarogu półtłustego, zmielonego
  • 275 g mąki pszennej
  • 2 jajka, u mnie L
  • 40 g cukru, u mnie drobny do wypieków
  • 20 g masła
  • 1 laska wanilii, u mnie 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
  • większa szczypta soli
  • 1 litr oleju
  • opcja: 2 łyżki spirytusu, wódki (oponki mniej chłoną tłuszczu), u mnie brak
  • cukier puder do oprószenia oponek + ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru oleju

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.

Następnie dosypujemy przesianą mąkę, dodajemy masło, cukier waniliowy lub nasionka z jednej laski wanilii, proszek do pieczenia, sodę, sól, twaróg oraz spirytus (opcja). Miksujemy.

Następnie wyrabiamy gładkie ciasto rękoma, wykładamy je na stolnicę, oprószoną mąką, rozwałkowujemy na grubość ok. 6 mm.  U mnie były nieco grubsze, wyszło mi z przepisu 22 sztuki.

Za pomocą szklanki wycinam kółka, a za pomocą kieliszka mniejszą dziurkę w środku.

Smażymy na rozgrzanym oleju do złotego koloru, przewracamy na drugą stronę.

Odsączamy na papierowym ręczniku. Tak postępujemy aż do wyczerpania ciasta.

Gotowe oprószamy porządnie cukrem pudrem!

Gotowe! SMACZNEGO;)

Oponki serowe
Oponki serowe

Inspirowane książką: Kuchnia Polska, P. Małecki, z moimi zmianami.

4 odpowiedzi na “OPONKI SEROWE”

  1. Pyszne. Przepis godny polecenia. Dobrze opisany, zawsze mi wyszły. Robiłam 2 razy z tego przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *