Szybki kilkuskładnikowy dip majonezowo-ketchupowy sprawdzi się do wszelakich białych mięs, sałatek, dań z grilla, na kanapki. Lubicie bardziej ostre dipy? – dodajcie więcej chili, ba! świeżo posiekanej papryczki z pestkami. Nie ma co, jest świetny w smaku, łatwy w przygotowaniu, nic dodać nic ująć, jest pyszny! Tańszy od gotowców, ze składników które zazwyczaj w domu są. Robicie tyle ile potrzeba, nic się nie marnuje. Przygotowywałam też wersję z czosnkiem i ziołami, spróbujcie koniecznie, gdy sezon grillowy w pełni, zniknie ze stołu jak nic 😉 Polecam przepis!
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki ketchupu łagodnego lub pikantnego
- 1/3 szklanki majonezu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- większa szczypta przyprawy curry
- szczypta chili
- sól do smaku
- do dekoracji płatki migdałowe, mielona przyprawa chili
PRZYGOTOWANIE:
W miseczce mieszam wszystkie składniki, posypuję migdałami. Dip orientalny gotowy 😉
Niebo w gębie! 🙂
Dziękuję 😘
Jakie to dobre! Sosik zjadamy z kanapką z wędliną:)
Super! 🙂