Szybki kilkuskładnikowy dip majonezowo-ketchupowy sprawdzi się do wszelakich białych mięs pieczonych, sałatek, dań z grilla, na kanapki, do wędlin i sera. Dip jest świetny w smaku, łatwy w przygotowaniu, przygotujesz go z łatwo dostępnych składników. Dip możesz przygotować także z dodatkiem świeżego ząbka czosnku oraz ziołami, np. kolendrą lub natką. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na dip majonezowo-czosnkowy.
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki ketchupu łagodnego lub pikantnego
- 1/3 szklanki majonezu
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- większa szczypta przyprawy curry
- szczypta chili, sól
- do dekoracji: płatki migdałowe, mielona przyprawa chili, świeża kolendra, natka
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W miseczce mieszam dokładnie wszystkie składniki sosu. Na wierzchu psypuję migdałami w płatkach oraz chili. Szybki, pyszny i domowy dip do kanapek, wędlin i sera gotowy.
Smacznego.
Niebo w gębie! 🙂
Dziękuję 😘
Jakie to dobre! Sosik zjadamy z kanapką z wędliną:)
Super! 🙂