Ostry sos pomidorowy z cukinią

Ten aromatyczny sos na bazie pomidorów z dodatkiem cebuli, czosnku, suszonych pomidorów i cukinii podaję najczęściej do wszelakich makaronów, ryżu lub klusek ziemniaczanych. Istnieje wersja sosu także z dodatkiem:

  • łyżeczki chrzanu
  • tartego parmezanu
  • kukurydzy lub zielonego groszku
  • chorizo, kiełbasy lub parówek
  • kawałków kurczaka
  • świeżych słodkich pomidorów lub papryki

Sos pomidorowy z cukinią

SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3 suszone pomidory
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 chili
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, cząber, zioła prowansalskie, oregano
  • łyżeczka cukru pudru

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię myję, kroję w półplasterki. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno. Suszone pomidory kroję w kostkę. Chili siekam drobniutko, zostawiam pestki lub wyjmuje w zależności jaką ostrość chcę uzyskać.

Na rozgrzanej oliwie przesmażam cebulę z czosnkiem, po chwili dodaję cukinię i suszone pomidory, mieszam, przyprawiam, dodaję cukier puder. Po kilku minutach wyłączam gaz, sos jest gotowy. U mnie sos jest ostry, za sprawą chili z pestkami, pieprzu i ostrej mielonej papryce.

Podaję go do makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków lub klusek.

Jedna odpowiedź do “Ostry sos pomidorowy z cukinią”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.