Owsiane muffiny z orzechami i jagodami goji

Zdrowe, pożywne muffiny słodzone miodem gryczanym z orzechami laskowymi HELIO, orzechami włoskimi w czekoladzie i jagodami goji. Wszystko na jogurcie. Moja nowa propozycja na zdrowsze słodkie co nie co do kawy 🙂

Są świetne! Możecie do ciasta bazowego dodać wszelakie inne suszone owoce np. śliwki, morele, daktyle, bakalie, orzechy, wiórki, kakao, no można poszaleć, więc zapraszam na dużą kawę i owsiane muffiny z orzechami i jagodami goji. Warto spróbować, zaszaleć, zakochać się w zdrowszej wersji 🙂 A jak Wam zabraknie kalorii polejcie gotowe smakołyki polewą czekoladową i obsypcie np. tartymi orzechami 😉

16 muffinek mi wyszło.

SKŁADNIKI:

  • 100 g płatków owsianych
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 80 g posiekanych orzechów laskowych HELIO
  • 30 g posiekanych orzechów włoskich w czekoladzie
  • 80 g suszonych jagód goji
  • 180 g mąki pszennej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko, u mnie L
  • 120 g miodu, u mnie gryczany
  • 65 g oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Płatki owsiane namaczamy w jogurcie naturalnym.
  2. W innej misce mieszamy rozbełtane jajko z miodem, olejem oraz płatkami owsianymi namoczonymi w jogurcie.
  3. Mieszamy wszystkie składniki razem z przesianą mąką.
  4. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C grzanie góra plus dół.
  5. Formę na muffinki wypełniamy ciastem, pieczemy ok. 20 minut na środkowej półce piekarnika.
  6. Gotowe można polać polewą czekoladową – zaszaleć i dodać kalorii 🙂

Do przepisu na muffinki z bakaliami wykorzystałam orzechy laskowe HELIO – delikatne, prażone, bez konserwantów, tłuszczów i soli, idealne do wypieków i dań w mojej kuchni 😉

HELIO poleca się na co dzień!

Smacznego 🙂

3 odpowiedzi do “Owsiane muffiny z orzechami i jagodami goji”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.