PĄCZKI CZEKOLADOWE

Nie mogło być dziś inaczej – w Tłusty Czwartek! Zrobione, zasmakowane – mini serowe pączki na serku homogenizowanym czekoladowym, bardzo puszyste i delikatne w smaku, domowe, najlepsze. Chrupiąca skórka, mięciutki środek, bardzo proste w przygotowaniu. Podaję je obsypane cukrem pudrem. Gotowe można (za pomocą szprycy) napełnić marmoladą lub dżemem, obtoczyć w cynamonowym cukrze. Ja już odrobiłam pracę domową, hurtowo! Pączki się rozniosły, zostało coś w domu, siadamy w towarzystwie z kawą i smakujemy! 😉 Polecam dziś taki relaks 😉

Pączki czekoladowe

Pączki serowe na serku homogenizowanym czekoladowym

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 300 g serka czekoladowego homogenizowanego Rolmiecz
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym, gdy się połączą dodaję serek homogenizowany.

Miksując dodaję powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia.

W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki będą chłonęły zimny olej.

Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą prosto do gorącego oleju. Smażę obracając do ładnego złotego koloru. Wyjmuję łyżką cedzakową. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkami lub bez.

SMACZNEGO 😉

Przepis lekko zmodyfikowany pochodzi ze Świata Kobiety (Karnawałowe słodkości pod nazwą “Serowe racuszki”).

Zasmakuj Kuchni

6 odpowiedzi na “PĄCZKI CZEKOLADOWE”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *