MINI PĄCZKI

Powinno być raczej pączki łyżką kładzione, ale w moim rodzinnym domu zawsze była słynna łycha. Niech tak zostanie:) Nie dziwcie się ich kształtem – mają być właśnie takie, zgrabnie okrągłe to nie to samo, mają być oryginalnie powykrzywiane, a w zasadzie każdy wygląda inaczej:-)

Bardzo łatwy przepis, wykonanie szybkie, smak idealnego drożdżowego ciasta. Nie trzeba nadzienia, pączusie smakują same z dodatkiem cukru pudru. Ale wykonując je po raz wtóry na pewno przyjdzie czas, że je czymś słodkim “nafaszeruje”, poleję lekko polewą, lukrem…

Na lekkie legalne łakomstwo w Tłusty Czwartek i od święta polecam! Takimi małymi pączusiami “na raz” możecie urzec niejadków:)

Robiłam i smażyłam je z moją Mamą w wolny weekend, poza dużym miastem, z widokiem z okna na piękne duże choinki.. w domu unosił się dodatkowo zapach świeżo zrobionej kawy, która czekała na dopełnienie słodkim co nie co…czy może być coś lepszego? 🙂

SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki luksusowej typ 550
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 jaja
  • 100 ml mleka – około połowy szklanki od herbaty
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli i szczypta cukru
  • olej do głębokiego smażenia

PRZYGOTOWANIE:

  • z mąki odkładamy 1 łyżkę, resztę mąki przesiewamy do głębszej miski, wsypujemy szczyptę soli, mieszamy,
  • do małego garnka wlewamy mleko, dodajemy cukier i mieszając lekko podgrzewamy, następnie dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i dobrze mieszamy, by nie było grudek, przykrywamy ściereczką i odkładamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,
  • jajka razem lekko ucieramy z odrobiną soli i szczyptą cukru,
  • masło rozpuszczamy w garnuszku i lekko studzimy,
  • gdy rozczyn z drożdżami podwoi swoją objętość dodajemy go do mąki w głębszej misce, także jajka, bardzo dokładnie mieszamy drewnianą łyżką,
  • następnie powoli dodajemy masło, mieszamy powoli aż ciasto wchłonie masło, ma powstać jednolita gładka masa. Gdy jest zbyt “leista” dodajcie ciut mąki, jeśli za gęsta – mleka,
  • ciasto odstawiamy na kilka minut, przez ten czas rozgrzewamy olej w głębszym garnku,
  • smażymy na głębokim tłuszczu na złoto nabierając małe kawałki ciasta łyżką i delikatnie rzucając na olej, odsączamy na papierowym ręczniku. Możecie pomagać sobie także dłonią. Uprzednio i łyżkę i dłoń maczamy przed nabraniem ciasta w zimnej wodzie.
  • Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.