Pączki na serku homogenizowanym

Mini serowe pączusie, bardzo puszyste i delikatne w smaku. Chrupiąca skórka, mięciutki środek, udadzą się każdemu. Podaję je obsypane cukrem pudrem lub/i dowolnymi dżemami, marmoladami, konfiturami, nawet bitą śmietaną. Znam takich co smarują je masłem czekoladowym lub orzechowym, podpowiedź;-) Gotowe można (za pomocą szprycy) napełnić marmoladą lub dżemem, obtoczyć w cynamonowym cukrze. Ja już odrobiłam pracę domową, siadam z kawą, częstuję 22 sztukami i smakuję w dobrym towarzystwie! 😉

Propozycja na Tłusty Czwartek jak znalazł!

Zasmakuj Kuchni

SKŁADNIKI:

  • 3 jajka
  • 300 g serka homogenizowanego z wanilią
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym, gdy się połączą dodaję serek homogenizowany.

Miksując dodaję powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia.

W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki będą chłonęły zimny olej.

Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą prosto do gorącego oleju. Smażę obracając do ładnego złotego koloru. Wyjmuję łyżką cedzakową. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkami lub bez.

Przepis pochodzi ze Świata Kobiety (Karnawałowe słodkości pod nazwą “Serowe racuszki”).

Smacznego 😉

Pączki na serku homogenizowanym

 

 

 

Jedna odpowiedź do “Pączki na serku homogenizowanym”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.