Pączki z serka homogenizowanego

Mini serowe pączki, bardzo puszyste i delikatne w smaku z chrupiącą skórką. Podaję je obsypane cukrem pudrem lub (jeszcze ciepłe) obtoczone w cynamonowym cukrze. Możesz je także napełnić za pomocą szprycy marmoladą, dżemem lub kremem czekoladowym. Z przepisu wyszło mi 22 mini pączków.

Pączki z serka homogenizowanego


SKŁADNIKI:

  • 3 średnie jajka
  • 300 g serka homogenizowanego z wanilią
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru zwanilią
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym, gdy się połączą dodaję serek homogenizowany.

Miksując dodaję powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia.

W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4-6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli wrzucony kawałek ciasta skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę, inaczej pączki będą chłonęły zimny olej.

Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą prosto do gorącego oleju. Smażę obracając do ładnego złotego koloru. Wyjmuję łyżką cedzakową. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję posypane cukrem pudrem.

Smacznego.

Zasmakuj Kuchni

5 odpowiedzi na “Pączki z serka homogenizowanego”

  1. Polecam przepis, pączki wychodzą mięciutkie w środku, są puchate i super w smaku.
    Dziękuję za przepis na łatwe małe pączki. Od czegoś trzeba zacząć:)
    Pozdrawiam!
    Emila

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.