Mini serowe pączusie, bardzo puszyste i delikatne w smaku. Chrupiąca skórka, mięciutki środek, udadzą się każdemu. Podaję je obsypane cukrem pudrem lub/i dowolnymi dżemami, marmoladami, konfiturami, nawet bitą śmietaną. Znam takich co smarują je masłem czekoladowym lub orzechowym, podpowiedź;-) Gotowe można (za pomocą szprycy) napełnić marmoladą lub dżemem, obtoczyć w cynamonowym cukrze. Ja już odrobiłam pracę domową, siadam z kawą, częstuję 22 sztukami i smakuję w dobrym towarzystwie! 😉
Propozycja na Tłusty Czwartek jak znalazł!
Zasmakuj Kuchni
SKŁADNIKI:
- 3 jajka
- 300 g serka homogenizowanego z wanilią
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym, gdy się połączą dodaję serek homogenizowany.
Miksując dodaję powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia.
W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki będą chłonęły zimny olej.
Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą prosto do gorącego oleju. Smażę obracając do ładnego złotego koloru. Wyjmuję łyżką cedzakową. Odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkami lub bez.
Przepis pochodzi ze Świata Kobiety (Karnawałowe słodkości pod nazwą “Serowe racuszki”).
Smacznego 😉
Pączki na serku homogenizowanym
Muszą być bardzo snaczne😊😊
Są rewelacyjne w smaku!! Polecam
Dziękuję 🙂