Pączki z konfiturą z winogron

Na domowy Tłusty Czwartek idealne!:) – szczególnie jeśli chcemy komuś podarować takiego pączusia – niezbyt słodkiego – pachnącego delikatnie otartą skórką z cytryny, drożdżami, konfiturą winogronową i posypane na świeżo cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie polać je ulubioną polewą / lukrem.

A jeśli chcecie dodatkowo raz na jakiś czas zajadać się nimi do kawy to nie pozostaje Wam nic innego jak wypróbować ten przepis.

Znalazłam go kiedyś w gazecie w dziale z przepisami (moim ulubionym zresztą;) – ze słodkim małym co nie co. Wypróbowałam nie raz, dziś z całym czystym sumieniem mogę się nim podzielić.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej przesianej
  • 100 g świeżych drożdży
  • 2 całe jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka 3,2%
  • łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • parę łyżeczek konfitury z winogron
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:

1. Wymieszaj w miseczce drożdże, cukier i ciepłe mleko, odstaw do wyrośnięcia.

2. Do większej miski wsyp mąkę z otartą skórką z cytryny, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

3. Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę konfitury, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor z obu stron, posyp cukrem pudrem.

Za każdym razem kiedy po nie sięgasz możesz je podgrzać w piekarniku i ponownie posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.