Pączki z różą

Tłusty Czwartek kusi…. mała rozpusta w ten dzień jeszcze nikomu nie zaszkodziła. Dodając do tych mądrości to, że są domowe – nie można się ich dodatkowo oprzeć!

Na samą myśl wydają się trudne i czasochłonne. Jednak połączenie wszystkich składników i pozytywne nastawienie, że Tłusty Czwartek w kuchni należy do nas motywuje:) – przynajmniej mnie.

Gdy po raz pierwszy je zrobiłam zaniosłam gdzie się dało i komu – do bliskich, rodziców, na Uczelnię. Smakowały, a największym komplementem było “W której dobrej cukierni je kupiłaś?”.

Składniki:

  • mąka pszenna 600 g
  • jajka 2
  • masło roztopione 100 g
  • ciepłe mleko szklanka
  • drożdże 100 g
  • drobny cukier 3 i pół łyżki
  • cukier wanilinowy łyżeczka
  • sól szczypta
  • marmolada o smaku różanym parę łyżeczek (możecie przygotować sami jak chcecie i macie czas)
  • olej do smażenia na głębokim tłuszczu wg uznania
  • cukier puder wg uznania

Wykonanie:

Wymieszaj w miseczce drożdże, cukier i ciepłe mleko, odstaw do wyrośnięcia.

Do większej miski wsyp mąkę z cukrem wanilinowym, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę marmolady, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor, posyp cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.