PĄCZKI Z RÓŻĄ

Pączki z różą, domowe, pyszne, wcale nie takie trudne 😉 Szybkie i łatwe połączenie wszystkich składników i pozytywne nastawienie sprawia, że Tłusty Czwartek w kuchni jest bardzo przyjemny 😉 Gdy po raz pierwszy je zrobiłam częstowałam kogo się dało – smakowały, a największym komplementem było “W której dobrej cukierni je kupiłaś?”. Uda się i Wam 😉

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna 600 g
  • jajka 2
  • masło roztopione 100 g
  • ciepłe mleko szklanka
  • drożdże 100 g
  • drobny cukier 3 i pół łyżki
  • cukier wanilinowy łyżeczka
  • sól szczypta
  • marmolada o smaku różanym – parę łyżeczek
  • olej do smażenia na głębokim tłuszczu
  • cukier puder wg uznania

PRZYGOTOWANIE:

Wymieszaj w miseczce drożdże, cukier i ciepłe mleko, odstaw do wyrośnięcia.

Do większej miski wsyp mąkę z cukrem wanilinowym, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, jajka i roztopione masło. Zagnieć i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Z ciasta formuj placki, nałóż łyżeczkę marmolady, uformuj kulkę, spłaszcz na kształt pączka. Maczaj dłonie w letniej wodzie, dzięki czemu ciasto nie klei się. Smaż na złoty kolor, posyp cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.