Pączki

Pączki z marmoladą i skórką pomarańczową są idealnym wypiekiem na Tłusty Czwartek. Puchate ciasto, dużo marmolady i lukier cytrynowy to u mnie warunek udanego drożdżowego wypieku. Kandyzowaną skórkę pomarańczową możesz zastąpić cytrynową lub tartymi orzechami. Wbrew pozorom pączki domowe nie są trudne do zrobienia, lecz czasochłonne. To mój sprawdzony przepis na pączki, po  który zawsze sięgam. Z przepisu wychodzi 10 pączków.

Pączki z marmoladą 


SKŁADNIKI:

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • marmolada
  • do dekoracji: kandyzowana skórka pomarańczowa

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Uwagi do przepisu:

Jeśli chcesz dodaj do ciasta na pączki 20 ml wódki lub spirytusu – pączki podczas smażenia będą mniej chłonęły tłuszcz. Ja tego nie robię.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pączki możesz posypać cukrem pudrem lub polewą.


PRZYGOTOWANIE:

Mleko lekko podgrzewam (ma być delikatnie ciepłe, nie za gorące, bo drożdże nie będą pracować). W garnuszku mieszam letnie mleko z 50 g pokruszonych drożdży, dwoma łyżeczkami cukru (bez cukru z wanilią, dodaję go później do ciasta) i dwoma łyżkami mąki (należy odjąć je od odmierzonych 500 g mąki pszennej). Mieszankę dokładnie mieszam rózgą kuchenną i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Przykrywam garnuszek ściereczką. Najczęściej nagrzewam piekarnik do temperatury nie wyższej niż 35 st. C i tam wstawiam zaczyn.

Poniżej zaczyn drożdżowy przed i po wyrośnięciu.

Porada: Ważne, by nie dodawać do ciasta na pączki zbyt dużo cukru, przy smażeniu osiągną zbyt szybko ciemny kolor, jakby „spalony”.

Masło roztapiam w małym rondelku, lekko studzę.

Żółtka ubijam mikserem przez 2 minuty. Do ubitych żółtek dodaję zaczyn oraz resztę składników (a także wódkę jeśli dodaję), dokładnie wyrabiam ciasto ręką.

Z ciasta na pączki tworzę kulę i przykrywam bawełnianą ściereczką. Odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Stosuję metodę podobną do przygotowania zaczynu – odstawiam do lekko nagrzanego piekarnika (maksymalnie do 35 st. C.).

Po godzinie czasu ciasto powinno zdecydowanie podwoić swoją objętość.

Zanim zacznę z niego formować pączki chwilę je wyrabiam.

Ciasto drożdżowe dzielę na 10 równych kulek, lekko je spłaszczam na kształt pączka. Odstawiam je przykryte ściereczką na 60 minut.

Porada: Pączki nadziewam po usmażeniu. Jeśli chcesz nałożyć nadzienie wcześniej to zanim odstawisz je do wyrośnięcia spłaszcz każdego, nałóż łyżeczkę marmolady i dokładnie zlep. Uformuj wyjściowy kształt pączka i odstaw do wyrośnięcia na 60 minut.

Po tym czasie rozgrzewam w większym, szerszym garnku 2 litry oleju. Olej nie może być za zimny ani za gorący. Przy zimnym oleju pączki będą smażyły się bardzo wolno chłonąc tłuszcz, przy zbyt gorącym – przysmażą się za szybko z zewnątrz z ryzykiem surowego środka. Temperatura idealna, w której smażyłam pączki osiągnęła temperaturę 175 st. C. Temp. 180 st. C też będzie dobra, ale jest to już temperatura maksymalna.

Ważne, by wybrać do smażenia tłuszcz o wysokim punkcie dymienia, np. smalec, olej rzepakowy, olej kokosowy lub olej arachidowy.

Jeśli nie masz termometru cukierniczego, uzbrój się w cierpliwość, olej może nagrzewać się nawet do 10 minut. Ważne, by zbyt szybko go nie grzać, niech rozgrzewa się na lekko średniej mocy palnika. Po kilku minutach wrzuć kawałek ciasta na rozgrzany olej i sprawdź czy zaczyna skwierczeć. Jeśli nie, poczekaj ze smażeniem.

Gdy temperatura wyniosła 175 st. C, wkładam łyżką po 3 pączki i smażę je po około 2 minut na stronę.

Jasna obrączka, która utworzy się na pączku oznacza, że ciasto było dobrze wyrośnięte.

Usmażone pączki odsączam na papierowym ręczniku.

Za pomocą rękawa cukierniczego lub dużej strzykawki (bez igły) nadziewam każdego pączka marmoladą.

Przygotowuję lukier: w szklance cukru pudru rozprowadzam dokładnie 3 łyżki soku z cytryny. Możesz zastąpić go wodą.

Każdego pączka dekoruję lukrem oraz kandyzowaną skórką pomarańczową.

Smacznego.

Zasmakuj Kuchni

6 odpowiedzi na “Pączki”

  1. Bardzo dobry przepis w proporcjach i smaku ciasta. Probowalalm innych i nie zawsze wychodziły..
    Pozdrawiam!
    L.

Skomentuj Kamila Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *