Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie

Są bardzo proste w przygotowaniu a wyglądają ślicznie. Kusząco, smacznie. Tylko dwa składniki, pracy prawie wcale, a ile radości 🙂

Ta wersja jest karmelizowana drobnym cukrem, w innym słodkich propozycjach możecie je posmarować konfiturą, bakaliami, masą serową bądź makową. Wyjdą fajne kruche francuskie drożdżówki, np. z serem albo makiem.
Po zwinięciu i upieczeniu na pewno będą prezentowały się godnie na stole. Do tego może wino? likier? może ulubiona herbata i jest miło.

Palmiers

Opcjonalnie w różnych wersjach możecie je (już ułożone na papierze do pieczenia) posmarować roztrzepanym jajkiem i czymś posypać, np. kruszonką, makiem, sezamem, tartymi orzechami, itp. Dodatki łatwiej się przykleją, a i same ciasto będzie po upieczeniu dodatkowo błyszczeć.

Smacznego 🙂

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego (użyłam 275 g)
  • 50 g drobnego cukru do wypieków

Sposób przygotowania ciasteczek:

Na stolnicy wysypujemy cukier i układamy na nim ciasto, wałkujemy po to by cukier przykleił się do ciasta. Tak robimy także z drugiej strony, tzn. odwracamy ciasto i wałkujemy. I tak kilkakrotnie, cukier ma się przyklejać do ciasta. Jeśli zostanie trochę cukru to posypcie nim ciasto i lekko dociskajcie.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 210C bez termoobiegu.

Następnie rolujemy ciasto jednocześnie z obu stron ku sobie, mają się na końcu połączyć i powstać dwa rulony obok siebie. Wtedy kroimy je na około 1,5 – 2 cm plastry. W którą stronę rolować? Dowolnie. Jeśli zrolujecie krótsze boki ku sobie otrzymacie mniej ciasteczek, w przeciwnym kierunku – więcej. Mogą być większe albo mniejsze.

Ciasteczka układamy płasko na papierze do pieczenia zostawiając między nimi odstęp – nieco urosną. Lekko je spłaszczamy, by powstały widoczne “dwa okręgi”. Zrobiłam to palcami. Dodatkowo możemy posypać je cukrem.

Pieczemy 10 minut w 210C, po tym czasie odwracamy delikatnie ciasteczka na drugą stronę, dopiekamy ok. 4 minut pilnując, by cukier się nie przypalił.

Ot cała smaczna francuska magia!

 

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.