Palmiery z serem i makiem

Przekąska w kształcie motyla, idealna na spotkanie ze znajomymi lub coś na ząb o każdej porze dnia. Z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego możemy przygotować szybkie i fantazyjne (nie tylko w smaku, ale i kształcie) przekąski, które smakują podawane zarówno na ciepło jak i na zimno. Palmiery smakują dodatkowo obłędnie wzbogacone domowymi dipami.

Domowe palmiery można przygotować z pastą pomidorową, paprykową, serem, szynką, suszonymi pomidorami, fetą, szpinakiem, do woli. Każda wersja się sprawdzi, z ciastem francuskim można kombinować ile się da, nie tylko na słodko.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • tarty żółty ser
  • mak
  • słodka papryka, lubczyk, świeżo zmielony pieprz
  • 1 małe jajko

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozkładam na blacie, posypuję równomiernie żółtym tartym serem, przyprawami i makiem.

Ciasto zwijam ku sobie z obu stron wzdłuż dłuższej strony. Na koniec powstają dwa charakterystyczne ruloniki obok siebie. Kroję w niezbyt grube plastry. Układam na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociskam palcami.

W miseczce roztrzepuje jajko. Maczam w nim pędzelek kuchenny i smaruję zwinięte palmiery, gotowe dodatkowo posypuję makiem, dodatkowo można świeżo zmielonym pieprzem.

Piekę w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 15 minut do zrumienienia się.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.