Przekąska w kształcie motyla, idealna na spotkanie ze znajomymi lub coś na ząb o każdej porze dnia. Z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego możemy przygotować szybkie i fantazyjne (nie tylko w smaku, ale i kształcie) przekąski, które smakują podawane zarówno na ciepło jak i na zimno. Palmiery smakują dodatkowo obłędnie wzbogacone domowymi dipami.
Domowe palmiery można przygotować z pastą pomidorową, paprykową, serem, szynką, suszonymi pomidorami, fetą, szpinakiem, do woli. Każda wersja się sprawdzi, z ciastem francuskim można kombinować ile się da, nie tylko na słodko.
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- tarty żółty ser
- mak
- słodka papryka, lubczyk, świeżo zmielony pieprz
- 1 małe jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładam na blacie, posypuję równomiernie żółtym tartym serem, przyprawami i makiem.
Ciasto zwijam ku sobie z obu stron wzdłuż dłuższej strony. Na koniec powstają dwa charakterystyczne ruloniki obok siebie. Kroję w niezbyt grube plastry. Układam na blasze wyłożoną papierem do pieczenia, lekko dociskam palcami.
W miseczce roztrzepuje jajko. Maczam w nim pędzelek kuchenny i smaruję zwinięte palmiery, gotowe dodatkowo posypuję makiem, dodatkowo można świeżo zmielonym pieprzem.
Piekę w temp. 200 C na środkowej półce piekarnika grzaniem góra-dół (bez termoobiegu) przez ok. 15 minut do zrumienienia się.
Smacznego 😉