Palmiery z serem i sezamem

Choć palmiery z ciasta francuskiego najlepiej smakują mi w wersji słodkiej to musiałam po raz kolejny pokombinować. Z ciasta francuskiego można zrobić dosłownie wszystko, czymkolwiek faszerować, jakkolwiek zwijać, zawsze jest smacznie, chrupko i szybko, dodatkowo pięknie się prezentują. Pomysł na przekąskę idealny.

Dziś palmiery wytrawne w wersji z sosem spaghetti, tartym serem i sezamem. Możecie użyć ketchupu, dowolnego sosu, np. bolońskiego, pomidorowego, słodko-kwaśnego, nawet majonezu z żurawiną a dodatkowo do sera dorzucić szynkę lub posiekane drobniutko oliwki. Posypać makiem, ziołami lub ostrą papryką. Wersje słodkie? Np. z marmoladą, dowolnym dżemem, twarogiem na słodko lub z pieprzem i szczypiorem, bardziej wytrawnie. Będzie pysznie!

Polecam także inne przepisy na palmiery:

Palmiery z serem i makiem

Palmiers – karmelizowane ciastka francuskie

Wytrawne palmiery z serem i sezamem

SKŁADNIKI:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • tarty ser
  • spora łyżka sosu spaghetti
  • 1 małe jajko
  • sezam do posypania

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto wyjmuję z lodówki, rozkładam na blacie, smaruję równomiernie sosem, posypuję sporą garścią tartego sera. Zwijam wzdłuż dłuższego boku z jednej i z drugiej strony aż w końcu dwa rulony połączą się. Kroję w plastry. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, układam palmiery. Smaruję je roztrzepanym jajkiem i posypuję obficie sezamem.

Piekę w temp. 200 st. C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika przez ok. 15-20 minut do złotego koloru.

Podaję na ciepło lub zimno, z dipem pomidorowym lub czosnkowym. Smacznego 😉

2 odpowiedzi do “Palmiery z serem i sezamem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.