Panierowane krążki cebulowe z kminkiem

Ciekawa i inna przekąska do ulubionego filmu czy spotkania z bliskimi. Szczególnie, że robi się je szybko, nie wymagają czasochłonnego przygotowania. Na początku miałam lekkie opory przed panierowaniem cebuli i jej smażenia, bo wydawało mi się, że wszyscy wokół będziemy pachnieć tylko i wyłącznie cebulą. Jednak tak nie było, smakują jak ziemniaczane chrupiące chipsy o delikatnym posmaku cebuli.

Składniki:

  • 3-4 większe cebule
  • ciasto:
  • 50 ml wody
  • 50 ml mleka (jak nie macie może być łącznie 100 ml wody)
  • 100 g mąki dowolnej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • kminek cały – kilka ziarenek
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Cebule obieramy i kroimy w talarki około pół centymetrowe. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na ciasto i wyrabiamy gładkie.

Robimy krążki cebulowe wyjmując środek i każdy krążek z cebuli. Obtaczamy w cieście. Smażymy na dobrze rozgrzanym głębokim oleju około 3-4 minut do rumianego koloru.

Jeśli zostanie Wam trochę ciasta wrzućcie je partiami łyżką na olej. Usmażą się fajne niekształtne placuszki:) Nic się nie może zmarnować.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.