Panierowane kulki ziemniaczane

Może i trochę pracy jest, ale efekt wspaniały! Zamiast klasycznych ziemniaków do obiadu podajcie te rumiane kuleczki.

Będą smacznym dodatkiem do obiadu z mięsem i surówką/sałatką.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych i odparowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 do 1 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka
  • bułka tarta
  • tłuszcz do smażenia

Pyszne aromatyczne i złociste kuleczki ziemniaczane 🙂

Wykonanie:

Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka i obie mąki, dokładnie wymieszaj na gładką masę bez grudek.

Ciasto powinno być zwarte jak na kopytka, które łatwo się formuje.

Ulepcie kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtoczcie w bułce tartej i smażcie na rozgrzanym głębokim tłuszczu na rumiano, odsączcie na papierowym ręczniku.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.