Panna cotta cynamonowa

Wiosną i latem lubię sięgać po tego typu desery, szybkie, na zimno, z rozmaitymi dodatkami. Można dekorować je świeżymi owocami, syropami, bakaliami, do tego świetnie się prezentują. Deser na raz!

Panna cotta cynamonowa

SKŁADNIKI:

  • szklanka śmietanki 30 %
  • szklanka mleka 2,0 %
  • 2 łyżeczki żelatyny + 6 łyżek zimnej wody
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 60 g cukru
  • płaska niecała łyżeczka cynamonu
  • olej do wysmarowania filiżanek (wychodzi ok. 5 deserków, w zależności jakich foremek czy wielkości filiżanek użyjecie)

 

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku podgrzewamy – nie doprowadzamy do wrzenia! śmietankę, mleko oraz oba cukry, mieszamy.

Filiżanki smarujemy lekko olejem, można użyć innych foremek, miseczek, silikonowych kokilek, itp.

W szklance z 6 łyżkami zimnej wody namaczamy 2 łyżeczki żelatyny, dobrze mieszamy, odstawiamy na 5 minut na bok.

Napęczniałą żelatynę wkładamy do gorącego mleka w garnku i mieszamy dobrze do połączenia składników, dodajemy cynamon, mieszamy aby nie było grudek. Robię to kuchenną trzepaczką.

Ciepły deser wlewamy do filiżanek, foremek, lub kokilek, studzimy i wstawiamy do lodówki do stężenia.

Następnego dnia wkładamy naczynka na chwilę do ciepłej (nie gorącej) wody (uwaga, by nie wlać wody do deseru), wyjmujemy, lekko obrysowujemy nożem deser, odwracamy do góry dnem i lekko pukamy, deser powinien wyskoczyć.

Deser dekoruję syropem z agawy i borówkami. Smacznego!

Zasmakuj Kuchni

3 odpowiedzi do “Panna cotta cynamonowa”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.