Panna cotta czekoladowa

Deser, który zdecydowanie napawa optymizmem, przenosi do radosnych chwil, celebracji przy stole przy dobrej kawie i rodzinie. Panna cotta poleca się na deser o każdej porze roku z dodatkami wszelakimi. Deser podać możecie w pucharkach, ozdobnych szklankach lub w formie charakterystycznej kopuły.

SKŁADNIKI:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 90 ml mleka
  • 100 g czekolady gorzkiej, mlecznej lub deserowej
  • 1 łyżka kakao
  • 50 g drobnego cukru
  • 20 g cukru z wanilią
  • 2 łyżki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
  • do dekoracji: owoce, dekoracje czekoladowe, cukier puder

PRZYGOTOWANIE:

Czekoladę siekam drobniutko.

Żelatynę wsypuję do szklanki, zalewam zimną wodą, odstawiam na bok do napęcznienia.

W garnuszku podgrzewam śmietankę wraz z mlekiem. Gdy będzie lekko ciepła dodaję cukier, cukier z wanilią, mieszam rózgą kuchenną do rozpuszczenia. Gdy śmietanka będzie gorąca dodaję posiekaną czekoladę, łyżkę kakao i żelatynę. Mieszam do rozpuszczenia.

Deser rozlewam do pucharków, ozdobnych kieliszków, szklanek czy filiżanek, studzę. Zimne wkładam do lodówki, by stężały.

Deser podaję udekorowany dowolnym musem owocowym, owocami świeżymi lub z puszki, polewą, dekoracją mleczną, płatkami migdałowymi. Oprószam cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.