Panna cotta z bananami i czekoladą

Pyszna i kremowa w smaku panna cotta z dodatkiem bananów i sosu czekoladowego to wspaniały i szybki deser. Przygotujesz go z kilku składników dostępnych przez cały rok. Panna cotta z czekoladą – bez pieczenia, bez miksera, zdecydowanie dla zwolenników szybkich deserów i łasuchów czekolady. Panna cotta polana domową frużeliną wiśniową lub galaretką smakuje obłędnie.. Zapraszam po mój sprawdzony szybki przepis na deser w pucharkach z dodatkiem owoców i czekolady. Poniżej także kilka porad dotyczących dodatków.

SKŁADNIKI:

  • 330 ml śmietanki 30% (duży kubek) lub 36%
  • 35 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżeczki zimnej wody

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 80 g czekolady mlecznej
  • 4 łyżki śmietanki 18%

Dodatki: połowa banana, cukier puder.

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie deseru zaczynam od wlania śmietanki (całego kubka o pojemności 330 ml) do garnuszka.

Do śmietanki wsypuję cukier (35 g) oraz 1 łyżeczkę cukru z wanilią. Możesz zastąpić ją cukrem wanilinowym bądź całkowicie pominąć ten dodatek.

Garnuszek stawiam na średniej mocy palnika, mieszam do rozpuszczenia cukrów. Zagotowuję, odstawiam z palnika na bok.

Do miseczki lub szklanki wsypuję łyżeczkę sypkiej żelatyny, zalewam dwoma łyżeczkami zimnej wody i energicznie mieszam do rozpuszczenia. Odstawiam na 5 minut.

Gdy śmietanka w garnku delikatnie przestygła dodaję rozpuszczoną żelatynę i mieszam cały czas rózgą kuchenną do rozpuszczenia. Garnuszek trzymam na palniku o małej mocy. Gdy żelatyna całkowicie się rozpuści odstawiam garnuszek na bok.

Wybieram trzy salaterki lub ozdobne szklaneczki. Rozlewam po równo ciepłą śmietankę.

Porada. Jeśli gotowy deser będziesz chciał wyjąć z miseczek uprzednio wysmaruj je delikatnie masłem. Ma to na celu łatwiejsze wyjęcie zimnej śmietanki. Mój deser był wyjadany łyżeczką z dodatkiem bananów polany czekoladą. Możesz gotowy deser wyjąć z miseczek/szklaneczek, ułożyć na talerzykach i polać czekoladą obok kładąc posiekane banany.

Deser odstawiam do wystudzenia. Zimną śmietankę odkładam do lodówki do stężenia.

Po kilku godzinach lub następnego dnia układam na nim posiekane banany (u mnie po trzy plasterki na miseczkę) i polewam czekoladą.

Przygotowanie polewy: Do rondelka włóż połamaną na kawałki czekoladę. Dodaj śmietankę – 4 łyżki śmietanki 18%. Możesz użyć 30% lub 36%. Delikatnie podgrzewaj do rozpuszczenia, mieszaj cały czas.

Gdy czekolada się rozpuści zdejmij ją z palnika i polej deser. Pannę cottę możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Deser przechowuj w lodówce.

Deser podasz z dowolnymi owocami (w sezonie truskawki, maliny, borówki, jeżyny), udekorowany polewą czekoladową lub musem owocowym. Aby przygotować prosty mus owocowy wystarczy zmiksować kilka owoców z cukrem pudrem i polać nim gotowy deser. Panna cotta smakuje także z polewą z białej czekolady, konfiturą, lekko kwaskowym domowym dżemem z rabarbaru.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Panna cotta z bananami i czekoladą”

Skomentuj H. Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *