… inaczej gotowana śmietanka. Włoski deser pochodzący z północnej części Włoch. Lekki, prosty w przygotowaniu, bardzo charakterystyczny, wyglądem przypomina odwróconą babeczkę.
Panna cotta składa się głównie ze śmietanki 30-36%, żelatyny i cukru. Deser dekoruje się świeżymi owocami i powstałym z nich musem, najczęściej truskawkami czy malinami z dodatkiem wanilii (wersja z cynamonem lub cytrusami też jest pyszna!). Gotowy deser wykłada się do góry dnem na talerzu, ma lekko drgać, u mnie udekorowany świeżymi truskawkami i musem z truskawek z dodatkiem cukru pudru.
Dziś u mnie kremowy i lekki jak chmurka włoski deser, na lekko włoski weekend;)
Składniki:
- 500 ml słodkiej śmietanki 30%
- 50 g cukru
- laska wanilii
- 1,5 łyżeczki żelatyny (lub 2 listki żelatyny)
- 2 łyżki zimnej wody
- mus + dekoracja:
- 300 g truskawek
- 1-2 łyżki cukru pudru (lub do smaku)
Przygotowanie deseru:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć z niej ziarenka. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimniej wody, robię to w szklance.
Śmietankę wlać do niedużego garnka, następnie dodać do niej: cukier i laskę wanilii z ziarenkami. Powoli doprowadzić do zagotowania, następnie gotować na bardzo małym ogniu, często mieszając, przez 10 minut. Na końcu wyjąć laskę wanilii.
Gorącą śmietankę wymieszać z żelatyną ze szklanki.
Małe miseczki lub filiżanki delikatnie posmarować masłem, minimalną ilością, delikatnie, rozlać do nich śmietankę i poczekać aż przestygnie. Wtedy wstawić do lodówki na kilka godzin, ja zostawiam je na całą noc.
Mus truskawkowy
Kilka truskawek zmiksować z cukrem pudrem na gładko.
Jak wyciągać deser?
Aby z łatwością wyciągnąć nasz deser należy włożyć (miseczkę/filiżankę) po sam brzeg (na parę sekund) do miski z gorącą wodą, następnie ułożyć na foremce płaski talerz i odwrócić do góry dnem, lekko potrząsnąć w razie potrzeby. Proste i gotowe!
Dekoracja
Układam na płaskich talerzach deser, oblewam go i wokół niego mus truskawkowy, dekoruję połówkami świeżych truskawek.
Można dodać jeszcze listek, dwa świeżej mięty, będzie przyjemny kontrast i dodatkowy kolor na talerzu;)
Jeśli robimy wersję z laską cynamonu na końcu, gotowy deser możemy posypać dodatkowo szczyptą cynamonu.
Przepis pochodzi z tej strony. Smacznego:)
Piękne 😉