Papryka duszona

Super aromatyczna kolorowa papryka duszona z cebulą i czosnkiem to niezwykle prosta i łatwa potrawa. Całe danie wege przygotujesz na jednej patelni. Papryka duszona może być samodzielnym daniem do pieczywa, posypane ziołami i parmezanem. Przestudzona papryka może stanowić składnik sałatki. Świetnie pasuje do dań z makaronu, ziemniaków, mięsa pieczonego, kotletów. Papryka w tej wersji smakuje z mięsem, np. z pieczonym kurczakiem. Paprykę duszoną na talerzu możesz posypać dodatkowo parmezanem, serem feta lub serem kozim, udekorować natką, bazylią, rukolą. Jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy, do papryk dodaj posiekaną drobno ostrą papryczkę. Jeśli do dania dodasz pokrojone na kawałki soczyste piersi kurczaka to powstanie zupełnie nowe danie kuchni Tex-Mex – fajitas, które możesz zawinąć w placki tortilli lub zajadać z talerza. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kolorową i smaczną paprykę duszoną.

SKŁADNIKI:

  • 4 łyżki oliwy
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 2 zielone papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano

PRZYGOTOWANIE:

Przygotowanie dania zaczynam od naszykowania wszystkich składników.

Papryki myję, kroję wzdłuż na pół, wykrawam gniazda nasienne. Papryki kroję w cienkie paseczki, które siekam na pół. Powstają nieduże paseczki.

Cebule i czosnek obieram. Cebule siekam na cztery, każdy kawałek kroję w cienkie plasterki.

Na czterech łyżkach rozgrzanej oliwy przesmażam posiekane cebule. Oliwę możesz zastąpić jedną sporą łyżką masła klarowanego.

Cebule smażę na średniej mocy palnika przez 8 minut, często mieszając. Uważam, by się nie przypaliła. Cebula ma zmięknąć i delikatnie się zeszklić.

Po tym czasie dodaję posiekane papryki, przyprawiam solą i pieprzem.

Paprykę duszę przez około 15-20 minut na niewielkiej mocy palnika. Pod koniec dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, posypuję szczyptą suszonego oregano.

Paprykę w garnku mieszam dokładnie. Doprawiam do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, oregano.

Danie z papryk podaję z pieczywem lub grzankami. Możesz je udekorować na talerzu świeżymi ziołami, np. natką, bazylią lub rukolą.

Papryka duszona z cebulą i czosnkiem

Zasmakuj Kuchni


Na zdjęciu papryka duszona podana z chlebkami naan, udekorowana świeżo posiekaną natką.

Zapraszam także po świetny dodatek do papryk duszonych – domowe chlebki naan.

Chlebki naan

Smacznego.

6 odpowiedzi na “Papryka duszona”

Skomentuj Dagmara Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *