Zaproście bliskich, pokażcie im to danie i delektujcie się charakterystycznym smakiem pieczonej papryki i cudownie aromatycznym farszem.
Środek możecie wykorzystać dowolny – kasze, makarony, mięsa, ryby, warzywa, na co tylko macie ochotę i co Wam smak podpowie… Papryka pasuje do wszystkiego. Ja wykorzystałam ziemniaki, bo je uwielbiam. Pasują do tego dania, wbrew pozorom, idealnie.
Zapraszam do stołu 😉
Składniki:
- 2 duże czerwone papryki
- 5 ziemniaków
- 2 małe cebule
- 5 pieczarek
- 2 borowiki (mogą być suszone)
- 5 plastrów boczku
- Łyżeczka chrzanu
- 1/3 szklanki mleka
- Łyżka masła
- Łyżeczka klarowanego masła
- Olej rzepakowy z chili
- 1,5 łyżki brązowego cukru
- Sól
Przygotowanie:
Karmelizowane pieczarki i borowiki:
Na łyżce oleju rzepakowego z chili podsmażam na patelni pokrojone w paseczki pieczarki i borowiki. Gdy się zeszklą i zmiękną posypuję brązowym cukrem. Duszę 5-6 min. pod przykryciem.
Boczek:
Plastry boczku kroję w większą kostkę, podsmażam na łyżce klarowanego masła wraz z cebulką pokrojoną w piórka.
Puree:
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki chrzanu.
Ugotowane zagniatam, dodaję mleko i pół łyżeczki masła. Mieszam do jednolitej gładkiej konsystencji.
Papryki:
Myję, kroję wzdłuż tam gdzie zielony ogonek robiąc tzw. domek z daszkiem:) wykrawam miąższ.
Same papryki podpiekam w piecu ok. 5-7 minut w rozgrzanym piekarniku do temp. 250C.
Po tym czasie faszeruję je kolejno wkładając: puree, pieczarki z borowikami, boczek z cebulką, puree, pieczarki, boczek z cebulką, i znów puree.. dopóty dopóki nie skończą się składniki. Na górze powinien być widoczny boczek i grzyby.
Piekę 15 minut w temp 190C. Podaję gorące 😉