Papryka faszerowana puree z boczkiem i karmelizowanymi pieczarkami

Zaproście bliskich, pokażcie im to danie i delektujcie się charakterystycznym smakiem pieczonej papryki i cudownie aromatycznym farszem.

Środek możecie wykorzystać dowolny – kasze, makarony, mięsa, ryby, warzywa, na co tylko macie ochotę i co Wam smak podpowie… Papryka pasuje do wszystkiego. Ja wykorzystałam ziemniaki, bo je uwielbiam. Pasują do tego dania, wbrew pozorom, idealnie.

Zapraszam do stołu 😉

Składniki:

  • 2 duże czerwone papryki
  • 5 ziemniaków
  • 2 małe cebule
  • 5 pieczarek
  • 2 borowiki (mogą być suszone)
  • 5 plastrów boczku
  • Łyżeczka chrzanu
  • 1/3 szklanki mleka
  • Łyżka masła
  • Łyżeczka klarowanego masła
  • Olej rzepakowy z chili
  • 1,5 łyżki brązowego cukru
  • Sól

Przygotowanie:

Karmelizowane pieczarki i borowiki:
Na łyżce oleju rzepakowego z chili podsmażam na patelni pokrojone w paseczki pieczarki i borowiki. Gdy się zeszklą i zmiękną posypuję brązowym cukrem. Duszę 5-6 min. pod przykryciem.

Boczek:
Plastry boczku kroję w większą kostkę, podsmażam na łyżce klarowanego masła wraz z cebulką pokrojoną w piórka.

Puree:
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki chrzanu.
Ugotowane zagniatam, dodaję mleko i pół łyżeczki masła. Mieszam do jednolitej gładkiej konsystencji.

Papryki:
Myję, kroję wzdłuż tam gdzie zielony ogonek robiąc tzw. domek z daszkiem:) wykrawam miąższ.
Same papryki podpiekam w piecu ok. 5-7 minut w rozgrzanym piekarniku do temp. 250C.

Po tym czasie faszeruję je kolejno wkładając: puree, pieczarki z borowikami, boczek z cebulką, puree, pieczarki, boczek z cebulką, i znów puree.. dopóty dopóki nie skończą się składniki. Na górze powinien być widoczny boczek i grzyby.

Piekę 15 minut w temp 190C. Podaję gorące 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.