Papryka faszerowana

Papryki faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem ryżu w aromatycznym sosie to świetny pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny. Wystarczy prosta sałatka z rukoli z dodatkiem domowego winegretu i np. pomidorków cherry i pyszny obiad gotowy. Przepis jest na farsz do 7 czerwonych papryk, a więc na duży biesiadny stół dla wielu głodnych. Możesz zmniejszyć składniki o połowę.

Papryka faszerowana


SKŁADNIKI:

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • 7 dużych czerwonych papryk
  • 100 g ryżu (suchego, przed ugotowaniem)
  • 2 szklanki passaty
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • sól, pieprz, oregano, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra, suszony czosnek kolorowy
  • 3 łyżki oliwy
  • do posypania tarty żółty ser lub posiekana drobno mozzarella

Uwagi do przepisu:

Do farszu możesz wykorzystać jedynie jeden rodzaj mięsa, np. wołowego lub wieprzowego lub dowolnego połączenia, np. mielonego z indyka z mięsem wieprzowym.
Zamiast czerwonych papryk możesz użyć kolorowych.
Jeśli nie masz passaty dodaj pomidory krojone z puszki lub koncentrat pomidorowy.


PRZYGOTOWANIE:

Na dużej patelni rozgrzewam 3 łyżki oliwy. Możesz zastąpić ją olejem rzepakowym lub z pestek winogron. Przesmażam na niej posiekane drobno 3 ząbki czosnku i 2 cebule.

Po dwóch minutach dodaję mięso mielone. Smażę na średniej mocy palnika często mięszając. Gdy mięso zmieni kolor na jaśniejszy przyprawiam dokładnie.

W garnku w osolonej wodzie gotuję do miękkości ryż. Wrzucam go na wrzącą wodę. Po ugotowaniu odcedzam i lekko studzę.

Gdy mięso się podsmaży dodaję ugotowany ryż, passatę oraz posiekaną natkę. Smażę kilka minut do połączenia smaków. W razie potrzeby doprawiam ziołami, solą oraz pieprzem.

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

Papryki myję dokładnie, osuszam i kroję wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjmuję gniazda nasienne. Papryki wewnątrz posypuję delikatnie solą i pieprzem. Napełniam mięsnym farszem, wyrównuję, posypuję suszonym oregano.

Tak przygotowane papryki układam obok siebie w dużym naczyniu żaroodpornym lub dwóch mniejszych. Wlewam na dno 3/4 szklanki wody.

Papryki piekę ok. 35 minut. Po tym czasie każdą z nich posypuję tartym serem lub posiekaną mozzarellą. Zapiekam jeszcze 8-10 minut.

Papryki faszerowane podaję gorące udekorowane świeżą natką, rukolą lub bazylią. Podaję z dodatkiem sałatki z rukoli lub innych świeżych sałat z winegretem.

Smacznego.

3 odpowiedzi do “Papryka faszerowana”

  1. Mega danie:) (miało być:)
    Nigdy nie robiłam z ryżem i w tak krojone papryki. Na Walentynki jak znalazł. Zrobię mniej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.