Papryka faszerowana

Papryki faszerowane mięsem mielonym w aromatycznym sosie pomidorowym to super pomysł na obiad dla całej rodziny. Papryki faszerowane to proste danie, które przygotujesz z łatwością. Wystarczy przygotować mięsny sos, nafaszerować przekrojone na pół papryki i upiec. Papryki pieczone udekorowane świeżymi ziołami, np. rukolą, natką, bazylią, kolendrą wyglądają i smakują świetnie. Faszerowane mięsem mielonym papryki podasz jako ciepłą przystawkę bądź pyszne danie obiadowe z dodatkiem lekkich sałatek, np. pysznej sałatki z rukoli. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na papryki faszerowane mięsem mielonym.

Papryka faszerowana


SKŁADNIKI:

  • 800 g mięsa mielonego, np. z indyka, szynki, łopatki
  • 6 dużych czerwonych papryk
  • 100 g ryżu (suchego, przed ugotowaniem)
  • 2 szklanki passaty
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cebule
  • mały pęczek posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz, oregano, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra
  • 5 łyżek oliwy

Dodatkowo:

  • 2 kulki mozzarelli
  • do posypania upieczonych papryk świeże zioła, np. natka, kolendra, bazylia, rukola..

Uwagi do przepisu:

Do farszu możesz wykorzystać różnego rodzaju mięso mielone: drobiowe, wołowe, wieprzowe lub dowolnego połączenia, np. mielonego z indyka z mięsem wieprzowym.
Zamiast czerwonych papryk możesz użyć kolorowych.
Jeśli nie masz passaty dodaj pomidory krojone z puszki lub koncentrat pomidorowy wymieszany z bulionem.


PRZYGOTOWANIE:

Na dużej patelni rozgrzewam pięć łyżek oliwy. Możesz zastąpić ją olejem rzepakowym lub olejem z pestek winogron, a nawet jedną sporą łyżką masła klarowanego.

Na oliwie przesmażam obrane i posiekane drobno dwie cebule oraz trzy ząbki czosnku.

Po pięciu minutach dodaję mięso mielone. Smażę na średniej mocy palnika często mieszając. Gdy mięso zmieni kolor na jasny przyprawiam dokładnie mieszanką przypraw:

  • sól, pieprz, oregano, lubczyk, zioła prowansalskie, papryka słodka i ostra

Suchy ryż przepłukuję pod bieżącą zimną wodą. W garnku zagotowuję wodę, solę, wsypuję ryż. Ryż gotuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu bądź al dente. Po ugotowaniu ryż odcedzam na sicie.

Papryki faszerowane mięsem mielonym przygotowuję także w wersji bez ryżu.

Do podsmażonego mięsa dodaję ugotowany ryż, dwie szklanki passaty oraz posiekaną natkę. Całość smażę kilka minut do połączenia smaków. W razie potrzeby doprawiam ziołami, solą oraz pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym.

 

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

Papryki myję dokładnie, osuszam i kroję wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjmuję gniazda nasienne. Papryki wewnątrz posypuję delikatnie solą i pieprzem. Napełniam mięsnym farszem, wyrównuję, posypuję suszonym oregano.

Tak przygotowane papryki układam obok siebie na blasze piekarnika uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.

Papryki piekę ok. 35 minut na środkowej półce piekarnika. Po tym czasie każdą z nich posypuję posiekaną na kawałki mozzarellą lub tartym serem, np. parmezanem, grana padano, żółtym.. Zapiekam jeszcze 8-10 minut do momentu rozpuszczenia sera.

Papryki faszerowane podaję gorące udekorowane świeżą natką, rukolą lub bazylią. Podaję z dodatkiem sałatki z rukoli lub innych świeżych sałat z winegretem.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

5 odpowiedzi na “Papryka faszerowana”

  1. Mega danie:) (miało być:)
    Nigdy nie robiłam z ryżem i w tak krojone papryki. Na Walentynki jak znalazł. Zrobię mniej.

Skomentuj Magda Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *