Dziś papryka w sosie, która obok kiełbasy i fasoli gra jedną z głównych ról w daniu. Ziołowe, nieco na ostro i warzywne jednogarnkowe danie a la leczo, gulasz powstaje gdy nie ma pomysłu na obiad.
Takiego dania produkuję zawsze całą masę, bo to łatwa, w miarę szybka i dość ekonomiczna warzywna potrawka. A ile jest na nią sposobów! Zależy co mamy, co chcemy kupić, na co jest ochota, ile przygotować i wydać;)
Potrawka a la leczo nie nudzi się u nas nigdy! W naszym domu istnieją wersje (i tak to nie wszystko;) z:
- mięsem mielonym
- parówkami
- mięsem drobiowym, najczęściej piersią z kurczaka lub indyka
- z ananasem i kurczakiem
- z grzybami, najczęściej z pieczarkami, sezonowo kurkami
- z zielonym groszkiem
- z fasolką szparagową
- z brokułami lub kalafiorem
- z cukinią i bakłażanem
- z ziemniakami
- z ciecierzycą lub soczewicą.
A la leczo w rozmaitych wersjach smakowych zajadamy z tartym serem i natką, ot tak samo lub z gorącymi chrupiącym domowymi grzankami bądź bagietką. Wersja na bogato i mocno sycąco to podanie z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu, kto się skusi – proszę bardzo☺
To danie, które w naszym domu króluje kilka dni, bo najlepiej przygotować go więcej (jak bigos z kapusty czy modne teraz bigosy warzywne, np. z dyni lub cukinii), odgrzewać i smakować. Każdego dnia, nie wiedzieć czemu smakuje lepiej:)
SMACZNEGO😉
Składniki:
- 3 czerwone duże papryki
- 2 cebule
- 1 por
- 4 pomidory
- 6 suszonych pomidorów
- 350 g kiełbasy
- 190 g koncentratu pomidorowego
- 1000 g passaty, przecieru pomidorowego
- puszka kukurydzy wraz z sosem
- puszka czerwonej i białej fasoli, obie z sosem
- 2 szklanki bulionu
- 1 ostra papryczka
- 2 liście laurowe
- 5 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz, słodka papryka, suszona natka pietruszki, lubczyk i zioła prowansalskie do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Na oleju przesmażam posiekaną w półksiężyce kiełbasę, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Smażę kilka minut.
Cebule siekam drobno razem z porem i papryczką chili. Pomidory kroję w kostkę. Cebule, pora i pomidory wraz z posiekanymi suszonymi wrzucam na patelnię do kiełbasy i papryki.
W dużym garnku podgrzewam koncentrat, passatę, bulion, warzywa z puszek wlewam wraz z sosem.
Przesmażone warzywa z kiełbasą wrzucam do garnka. Mieszam, dodaję liście, ziele i przyprawiam. Gotuję jeszcze kilka minut do przegryzienia smaków.
Podaję jeszcze gorące z serem i posiekaną natką. Gotowe!
Pyszne! Lubię takie obiadki zabrać do pracy😉
Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam