Papryka w sosie

Dziś papryka w sosie, która obok kiełbasy i fasoli gra jedną z głównych ról w daniu. Ziołowe, nieco na ostro i warzywne jednogarnkowe danie a la leczo, gulasz powstaje gdy nie ma pomysłu na obiad.

Takiego dania produkuję zawsze całą masę, bo to łatwa, w miarę szybka i dość ekonomiczna warzywna potrawka. A ile jest na nią sposobów! Zależy co mamy, co chcemy kupić, na co jest ochota, ile przygotować i wydać;)

Potrawka a la leczo nie nudzi się u nas nigdy! W naszym domu istnieją wersje (i tak to nie wszystko;) z:

  • mięsem mielonym
  • parówkami
  • mięsem drobiowym, najczęściej piersią z kurczaka lub indyka
  • z ananasem i kurczakiem
  • z grzybami, najczęściej z pieczarkami, sezonowo kurkami
  • z zielonym groszkiem
  • z fasolką szparagową
  • z brokułami lub kalafiorem
  • z cukinią i bakłażanem
  • z ziemniakami
  • z ciecierzycą lub soczewicą.

A la leczo w rozmaitych wersjach smakowych zajadamy z tartym serem i natką, ot tak samo lub z gorącymi chrupiącym domowymi grzankami bądź bagietką. Wersja na bogato i mocno sycąco to podanie z dodatkiem ryżu, kaszy lub makaronu, kto się skusi – proszę bardzo☺

To danie, które w naszym domu króluje kilka dni, bo najlepiej przygotować go więcej (jak bigos z kapusty czy modne teraz bigosy warzywne, np. z dyni lub cukinii), odgrzewać i smakować. Każdego dnia, nie wiedzieć czemu smakuje lepiej:)

SMACZNEGO😉

Składniki:

  • 3 czerwone duże papryki
  • 2 cebule
  • 1 por
  • 4 pomidory
  • 6 suszonych pomidorów
  • 350 g kiełbasy
  • 190 g koncentratu pomidorowego
  • 1000 g passaty, przecieru pomidorowego
  • puszka kukurydzy wraz z sosem
  • puszka czerwonej i białej fasoli, obie z sosem
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 ostra papryczka
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, słodka papryka, suszona natka pietruszki, lubczyk i zioła prowansalskie do smaku
  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Na oleju przesmażam posiekaną w półksiężyce kiełbasę, dodaję pokrojoną w kostkę paprykę. Smażę kilka minut.

Cebule siekam drobno razem z porem i papryczką chili. Pomidory kroję w kostkę. Cebule, pora i pomidory wraz z posiekanymi suszonymi wrzucam na patelnię do kiełbasy i papryki.

W dużym garnku podgrzewam koncentrat, passatę, bulion, warzywa z puszek wlewam wraz z sosem.

Przesmażone warzywa z kiełbasą wrzucam do garnka. Mieszam, dodaję liście, ziele i przyprawiam. Gotuję jeszcze kilka minut do przegryzienia smaków.

Podaję jeszcze gorące z serem i posiekaną natką. Gotowe!

 

 

2 odpowiedzi na “Papryka w sosie”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.