Paprykarz z indyka z makaronem ryżowym

Paprykarz z indyka to danie mięsne, które podasz rodzinie przez cały rok. Do aromatycznego i soczystego mięsa z indyka pasować będą wszelakie makarony, ryż, kasza, nawet potrawy z ziemniaków, np. kluski śląskie, kopytka, puree ziemniaczane. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na paprykarz z indyka podany z makaronem ryżowym, parmezanem i świeżą bazylią. To danie, które od A do Z przygotowałam na patelni Woll Diamond – dokładnie jest to ta patelnia tytanowa. Jeśli zainspirowałeś się tym przepisem i moim sprzętem odwiedź sklep z patelniami i gotuj ze mną 😉

Paprykarz z indyka z makaronem ryżowym


SKŁADNIKI:

  • 800 g filetu z indyka
  • 1 duża cebula – 235 g
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża żółta papryka (lub czerwona)
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki (jeśli chcecie uzyskać głębszy smak dodajcie nieco wędzonej mielonej papryki)
  • większa szczypta ostrej papryki i oregano
  • sól, pieprz
  • ½ szklanki bulionu
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 3 łyżki oleju
  • 200 g makaronu ryżowego
  • tarty parmezan + świeże zioła, np. bazylia, posiekana natka lub kolendra

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę, cebulę i czosnek siekam w drobną kosteczkę.

Na rozgrzanym oleju przesmażam cebulę, przyprawiam ją papryką mieloną słodką i ostrą.

Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekaną paprykę, smażę 2 minuty, mieszam. Po tym czasie dodaję mięso, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem i oregano.

Gdy mięso zmięknie wlewam bulion i śmietankę, doprawiam do smaku, danie smażę na jednej patelni bez pokrywki do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawiam na koniec do smaku.

Makaron ryżowy gotuję w osolonym wrzątku 3 minuty, po czym odcedzam (można przelać zimną wodą) i wrzucam do mięsa na patelni.

Paprykarz z indyka z makaronem ryżowym podaję z parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Smacznego 😉

3 odpowiedzi do “Paprykarz z indyka z makaronem ryżowym”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.