Paprykarz z indyka to danie mięsne, które podasz rodzinie przez cały rok. Do aromatycznego i soczystego mięsa z indyka pasować będą wszelakie makarony, ryż, kasza, nawet potrawy z ziemniaków, np. kluski śląskie, kopytka, puree ziemniaczane. Polecam Ci mój sprawdzony przepis na paprykarz z indyka podany z makaronem ryżowym, parmezanem i świeżą bazylią. To danie, które od A do Z przygotowałam na patelni Woll Diamond – dokładnie jest to ta patelnia tytanowa. Jeśli zainspirowałeś się tym przepisem i moim sprzętem odwiedź sklep z patelniami i gotuj ze mną 😉
Paprykarz z indyka z makaronem ryżowym
SKŁADNIKI:
- 800 g filetu z indyka
- 1 duża cebula – 235 g
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieduża żółta papryka (lub czerwona)
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki (jeśli chcecie uzyskać głębszy smak dodajcie nieco wędzonej mielonej papryki)
- większa szczypta ostrej papryki i oregano
- sól, pieprz
- ½ szklanki bulionu
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 3 łyżki oleju
- 200 g makaronu ryżowego
- tarty parmezan + świeże zioła, np. bazylia, posiekana natka lub kolendra
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję i kroję na mniejsze kawałki. Paprykę, cebulę i czosnek siekam w drobną kosteczkę.
Na rozgrzanym oleju przesmażam cebulę, przyprawiam ją papryką mieloną słodką i ostrą.
Gdy cebula się zeszkli dodaję posiekaną paprykę, smażę 2 minuty, mieszam. Po tym czasie dodaję mięso, przyprawiam świeżo zmielonym pieprzem i oregano.
Gdy mięso zmięknie wlewam bulion i śmietankę, doprawiam do smaku, danie smażę na jednej patelni bez pokrywki do miękkości mięsa. W razie potrzeby doprawiam na koniec do smaku.
Makaron ryżowy gotuję w osolonym wrzątku 3 minuty, po czym odcedzam (można przelać zimną wodą) i wrzucam do mięsa na patelni.
Paprykarz z indyka z makaronem ryżowym podaję z parmezanem i listkami świeżej bazylii.
Smacznego 😉
Pycha;)
Bardzo smaczne danie dla całej rodziny dziękuję za przepis:)
Dziękuję, miło mi 🙂