PAPRYKARZ Z TUŃCZYKA

Paprykarz z tuńczyka, marchewki i ryżu to świetna propozycja na pastę na kanapki, śniadanie, kolację. Paprykarz, który przygotujesz przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Pastę podaję na pieczywie z dodatkiem świeżej natki lub szczypiorku.

SKŁADNIKI:

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym – 2 x 185 g, po odsączeniu 130 g
  • 2 cebule – 200 g
  • 3 marchewki – 250-260 g
  • ½ szklanki ryżu (przed ugotowaniem)
  • 3 ząbki czosnku – 12 g
  • 1 i 1/3 szklanki przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, ostra papryka
  • 1 kulka ziela angielskiego, 1 liść laurowy
  • 2 łyżki oleju

Uwagi do przepisu:

Waga warzyw podana jest przed obraniem.


PRZYGOTOWANIE:

Ryż gotuję w osolonej wodzie na lekko sypko. Odkładam na bok.
Tuńczyka odsączam z zalewy na sicie. Łączę z ugotowanym ryżem.

Marchew obieram, odkrawam końce, ścieram na tarce o dużych oczkach.
Obraną cebulę i czosnek drobno siekam.

Na 2 łyżkach oleju przesmażam cebulę z czosnkiem, dodaję tartą marchew, liść oraz kulkę ziela. Smażę kilka minut często mieszając.

Po kilku minutach dodaję ryż wymieszany z tuńczykiem oraz przecier pomidorowy, smażę kilka minut, doprawiam solą, pieprzem i ostrą papryką do smaku.

Paprykarz studzę i przekładam do słoików. Trzymam w lodówce.

Smacznego 😉

4 odpowiedzi do “PAPRYKARZ Z TUŃCZYKA”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.