Parówki w cieście

Parówki w cieście francuskim to bardzo szybki pomysł na drugie śniadanie, przekąskę w ciągu dnia, podwieczorek.

Parówki w cieście zapieczone gorące i chrupiące. W środku oprócz gorącego mięsa czeka też niespodzianka w postaci ciągnącego się sera.

Ciasto można posmarować jajkiem i posypać np. sezamem, makiem, ulubionymi ziołami lub tartym serem. Jeśli zostanie Wam ciasta przygotujcie z nich małe kąski w postaci np. kwadratowych ciasteczek przygotowanych na wytrawnie (na każdym ułóżcie np. pomidorki, kapary, talarki ogórka kiszonego, żółty ser, ser pleśniowy z cebulką) lub na słodko smarując kwadraciki dżemem, twarogiem, posypując cukrem z dodatkiem rodzynek lub tartych orzechów. Do woli 😉

Smacznego 🙂

Składniki:

  • 6 parówek z szynki
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 6 plasterków żółtego sera
  • suszona ostra papryka

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200 C bez termoobiegu.

Ciasto francuskie rozwiń i podziel na tyle kawałków ile jest parówek. Na każdy kawałek nałóż wąski plasterek żółtego sera (zostawiające widoczne brzegi ciasta) i parówkę (końce parówek możesz naciąć na cztery), zwiń, zlep dobrze wzdłuż. Końce parówek mogą wystawać lub możesz je całkowicie zamknąć w cieście. Ciasto możesz delikatnie skośnie ponacinać, posyp delikatnie ostrą papryką.

Parówki w cieście rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200C na 15-18 minut do zrumienienia się ciasta. Piecz grzaniem góra plus dół.

Podawaj z ketchupem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.