Pasta al pomodoro

Pasta al pomodoro, delikatnie przyprawiona, pomidorowa, ziołowa, podana z makaronem spaghetti (lub tagliatelle) oraz parmezanem. W daniu czuć cebulę i czosnek, delikatnie słodkie pomidory, zdecydowanie moje smaki. Wykończeniem jest ser i świeża bazylia lub posiekana natka. Najlepsza, jak dla mnie wersja dania z makaronem, obok carbonary. Zdarza się, że do takiego makaronu wrzucam posiekane czarne oliwki, pieczarki, cukinię lub/i chili. Jest pysznie! Oliwki wzbogacają wytrawnym smakiem, chili zaostrza, nie tylko apetyt 🙂 Każda wersja skrada moje serce, a im więcej dodatków tym lepiej. Nie byłabym sobą gdyby moje dania za każdym razem smakowały i wyglądały inaczej, lecz dziś bardziej klasycznie. Makaron z sosem pomidorowym – prosta, szybka, wręcz idealna propozycja na obiad w tygodniu.

SKŁADNIKI:

  • oliwa
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 400 g – puszka pomidorów krojonych
  • sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka do smaku
  • łyżeczka cukru pudru
  • makaron spaghetti lub tagliatelle – 250 g
  • do podania: parmezan i świeże listki bazylii lub posiekana natka

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy. Czosnek i cebulę obieram, siekam drobno, przesmażam razem na oliwie. Dodaję pomidory z puszki, przyprawiam.

Makaron gotuję w dużej ilości osolonej wody, krócej jakieś 1-2 minuty niż na opakowaniu. Makaron zostanie na koniec wrzucony do pomidorowego sosu, więc tam jeszcze chwilę się “pogotuje”. Będzie w sam raz.

Gotowy makaron odcedzam i dodaję do sosu, wlewam jakieś 2-3 łyżki wody, w której gotował się makaron, mieszam. Wykładam na talerze, posypuję tartym parmezanem i dekoruję listkami świeżej bazylii lub natką. Pasta al pomodoro gotowa! Smacznego 🙂

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.