Pasta Tahini – jak przygotować?

Tahini

to pasta przygotowana z nasion sezamu. Nazywana jest masłem sezamowym. Powstaje z rozdrabniania uprażonych nasion sezamu.

To pasta, która szczególnie doceniana jest w potrawach bliskowschodnich w kuchni arabskiej, znana także w kuchniach kaukaskich, między innymi w znanym nam humusie (pasta z ciecierzycy).

Tahini nie jest trudne do przyrządzenia. Wystarczy dobrze uprażyć sezam, dzięki czemu zapach pasty będzie bardziej intensywny. Następnie należy zmielić ziarna i już! 🙂

Składniki na domową pastę tahini:

  • 1 szklanka sezamu
  • 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 3-4 łyżki oleju (opcjonalnie, jeśli potrzeba)

Jak zrobić?

Wsypcie sezam na suchą patelnię i prażcie, aż zacznie być lekko złoty. Nie dopuśćcie, aby ziarna sezamu stały się brązowe. Podgrzewajcie około 2 minuty.

Uprażony sezam dobrze mielimy. Możemy mielić malakserem sam sezam lub możemy z dodatkiem soku z cytryny i oleju około 5-8 minut. Musimy uzyskać jednolitą, gęstą pastę. Otrzymana pasta tahini może być przechowywana w lodówce do miesiąca czasu.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.