Smalec z fasoli i jabłka

Pyszny i prosty wege smalec zrobiony z kilku podstawowych składników: białej fasoli z puszki, cebuli oraz jabłka. To pasta z fasoli, smarowidło na kanapki, które wykonasz w kilka chwil. Domowy smalec z fasoli to alternatywa dla serów i wędlin na śniadanie lub kolację. Podaję ją z pieczywem oraz dodatkami z warzyw: świeżych (rzodkiewka, pomidor) lub marynowanych (kiszone ogórki,  marynowana papryka). Jeśli lubisz takie szybkie, domowe warzywne pasty polecam mój przepis na smalec z fasoli, tylko z dwóch podstawowych składników.

Pasta z fasoli i jabłka


SKŁADNIKI:

  • 400 g białej fasoli z puszki (wraz z zalewą)
  • 2 średnie cebule
  • 1 duże jabłko
  • sól, pieprz, szczypta majeranku
  • przyprawy do smażenia: 1 liść laurowy, 1 goździk, 2 kulki ziela angielskiego
  • opcja: 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę wylewam wraz z zalewą do wyższej miski, dosypuję sól, pieprz. Jeśli używam to wlewam także łyżeczkę sosu sojowego. Całość lekko blenduję. Możesz też całość rozgnieść widelcem. Nie musi powstać gładka pasta, możesz zostawić lekko wyczuwalne grudki.

Jabłko i cebule obieram, drobniutko siekam.

Na 3 łyżkach oleju przesmażam posiekane dwie średnie cebule wraz z jabłkiem. Dodaję liść, ziele oraz goździk. Cebula ma się ładnie zeszklić a jabłko zmięknąć. Smażę tak cebule z jabłkiem na średnim ogniu przez około 10 minut.

Po tym czasie cebule wraz z jabłkiem dodaję do rozdrobnionej fasoli (wyjmuję ziele, liść i goździk), rozgniatam lekko widelcem łącząc składniki.

Pastę z fasoli wkładam do słoika. Trzymam w lodówce.

Smalec z fasoli i jabłka najlepszy jest następnego dnia, na kanapki, szczególnie z dodatkiem kiszonek.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Smalec z fasoli i jabłka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.