Pasta z fasoli i jabłka (wege “smalec”)

Ilu kucharzy tyle nazw. Taki oszukany podobno wege “smalec”. Spotkałam się z nazwą wegański smalec choć prawdziwy smalec każdy chyba dobrze zna.. A więc pasta z fasoli, smarowidło na kanapki, ważne że smaczne i nieco podobne w smaku do oryginału. Z suszonymi śliwkami czy kaszą mówią, że pycha, wierzę, bo lubię takie pasty-smarowidła, ale jeszcze przede mną.. Nie skupiając się na nazwach powiem tak: fajna pasta z dodatkiem jabłka i cebuli, smacznie doprawiona, po kilku godzinach chłodzenia i przegryzienia składników naprawdę smaczna, do tego ogórek kiszony, krążki cebuli i jesteśmy prawie na “wiejskim wege stole” 😉

Pasta z fasoli i jabłka (wege “smalec”). Pomysł tutaj. Smacznego!

SKŁADNIKI:

  • 1 puszka białej fasoli wraz z zalewą
  • 2 średnie cebule
  • 1 duże słodkie jabłko
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, lubczyk
  • przyprawy do smażenia: 2 liście laurowe, 1 goździk, 1 jałowiec, 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę blenduję z solą i pieprzem oraz sosem sojowym, dodaję lubczyk, mieszam. Jabłko i cebule obieram, drobno siekam.

Na oleju przesmażam posiekane cebule wraz z jabłkiem. Dodaję przyprawy do smażenia. Cebula ma się ładnie zeszklić a jabłko zmięknąć. Po tym czasie dodaję te składniki do zmiksowanej fasoli, miksuję krótko tak aby jakieś nieduże grudki jeszcze zostały. Wkładam pastę do słoika i do lodówki. Najlepsza jest następnego dnia, na kanapki, szczególnie z dodatkiem kiszonek.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.