Wspaniałe i zdrowe śniadanie. Można jeść ją łyżką z miseczki, posmarować nią tosty czy świeże poranne bułeczki. Makrela sama w sobie jest bardzo smaczna i zdrowo tłuściutka, ale po dodaniu do niej kilku składników i zmiksowaniu staje się jeszcze bardziej magiczna w smaku.
Pasta jest bardzo aromatyczna, dzięki dodaniu ziół, koziego sera i ketchupu (oczywiście tego bardzo dobrego jakościowo). Pamiętajcie o tym, gdyż jakość składników ma znaczenie i zawsze wpływa na jakość smaku.
Składniki:
- 1 średnia wędzona makrela
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki startego twardego koziego sera
- 3 łyżki dobrego jakościowo ketchupu pikantnego
- przyprawy:
- wedle uznania – sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, słodka papryka
- trochę świeżej natki pietruszki lub koperku do smacznej dekoracji
Jak przyrządzić?
– makrelę oczyszczamy z ości;
– ugotowane jajka na twardo kroimy w kosteczkę;
– do blendera układamy kolejno: makrelę, jajka, starty ser, ketchup i miksujemy dokładnie na gładko;
– następnie przyprawiamy wedle uznania, próbujemy i w razie czego jeszcze doprawiamy.
Dekorujemy świeżą natką lub koperkiem i jemy na pieczywie lub z miseczki 🙂
Zdrowa bardzo smaczna pasta;)
Za kozim serem nie przepadam. Może dodam inny??;)
Renatko, jak najbardziej 😉 Możesz dodać żółty tarty ser – dowolny, twaróg, serek śmietankowy, mascarpone lub kompletnie zrezygnować z sera.
Pycha! Robię często pasty z ryb.
Rybkę uwielbiam w takiej postaci ^^
Najlepsza domową pasta!:))