Pasta z makreli, koziego sera i jajek

Wspaniałe i zdrowe śniadanie. Można jeść ją łyżką z miseczki, posmarować nią tosty czy świeże poranne bułeczki. Makrela sama w sobie jest bardzo smaczna i zdrowo tłuściutka, ale po dodaniu do niej kilku składników i zmiksowaniu staje się jeszcze bardziej magiczna w smaku.

Pasta jest bardzo aromatyczna, dzięki dodaniu ziół, koziego sera i ketchupu (oczywiście tego bardzo dobrego jakościowo). Pamiętajcie o tym, gdyż jakość składników ma znaczenie i zawsze wpływa na jakość smaku.

Składniki:

  • 1 średnia wędzona makrela
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki startego twardego koziego sera
  • 3 łyżki dobrego jakościowo ketchupu pikantnego
  • przyprawy:
  • wedle uznania – sól, świeżo zmielony pieprz, lubczyk, słodka papryka
  • trochę świeżej natki pietruszki lub koperku do smacznej dekoracji

Jak przyrządzić?

– makrelę oczyszczamy z ości;

– ugotowane jajka na twardo kroimy w kosteczkę;

– do blendera układamy kolejno: makrelę, jajka, starty ser, ketchup i miksujemy dokładnie na gładko;

– następnie przyprawiamy wedle uznania, próbujemy i w razie czego jeszcze doprawiamy.

Dekorujemy świeżą natką lub koperkiem i jemy na pieczywie lub z miseczki 🙂

5 odpowiedzi do “Pasta z makreli, koziego sera i jajek”

    1. Renatko, jak najbardziej 😉 Możesz dodać żółty tarty ser – dowolny, twaróg, serek śmietankowy, mascarpone lub kompletnie zrezygnować z sera.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.