Kolejna smaczna sprawa z serii „wymyśliłam to sama” 🙂
Bardzo smaczna i zdrowa pasta, dlatego polecam Wam na śniadanie czy kolację, lub kiedy będziecie mieli ochotę w ciągu dnia:)
Z dodatkiem orzechów włoskich, suszonych pomidorów i koziego sera, które nadają paście pięknego zapachu i smaku.
Składniki:
- średnia wędzona makrela
- pół małej cebuli
- 2 suszone pomidory
- garść orzechów włoskich
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 3 łyżki koziego sera śmietankowego
- 1 łyżka jogurtu naturalnego gęstego, np. Bakoma
- sól, pieprz
- do zjadliwego udekorowania kilka listków świeżej rukoli i plasterków zielonego ogórka
Przygotowanie:
Bardzo proste:) Obieramy makrelę z ości, układamy w blenderze. Do tego wrzucamy kolejno: pokrojone w kostkę cebulę i suszone pomidory, orzechy włoskie, jajka pokrojone w ćwiartki, kozi ser, jogurt, miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji musu. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
Podajemy na pieczywie kładąc na nią plasterki ogórka i rukolę i (ewentualnie) pieprząc wierzch.
Smacznego zdrowego 🙂