Pasta z makreli do kanapek. Kremowa konsystencja, aromatyczna, wspaniałe śniadanie, podwieczorek. Podaję do chleba z dodatkami świeżego kopru, pomidorów, ogórków.
Pastę z makreli przygotowuję na kilka sposobów:
– z dodatkiem pomidorów, chrzanu, jogurtu naturalnego (lub majonezem), jajek,
– z dodatkiem świeżych i suszonych pomidorów z koprem,
– z dodatkiem cebuli i twarogu (lub jogurtu naturalnego gęstego),
– z dodatkiem cebuli, kremowego serka, szczypiorku, jajek, ogórków kiszonych lub konserwowych,
– z dodatkiem twarogu, musztardy, majonezu, jajek, ogórków kiszonych.
Pastę najczęściej blenduję bądź mieszam, ugniatam widelcem gdy chcę pastę w niewielkich kawałkach. To od nas zależy czy chcemy uzyskać gładką pastę czy w delikatnych kawałeczkach, każda jest wyśmienita. Przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdarza się także ostrą papryką lub przygotować pastę z kilkoma talarkami chili, na ostro. Smak złagodnieje po dodaniu jajek i jogurtu, serka naturalnego, tofu, do woli.
Do gotowej pasty można dodać pokrojoną drobniutko paprykę, świeżą lub marynowaną, podobnie z ogórkiem. Dodaję świeży koperek lub natkę pietruszki dla wzbogacenia smaku i aromatu, pięknie wtedy wygląda na kromce.
Składniki:
- 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 100 g serka naturalnego
- 2 suszone pomidory
- opcjonalnie: 1/2 soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
- gotową pastę można posypać koperkiem lub natką dla koloru i dodatkowego smaku, nada kanapce z pastą z makreli dodatkowego kuszącego aromatu i wyglądu
Przygotowanie:
- Makrelę rozdrabniam blenderem, można także rozgnieść widelcem, lekko utrzeć.
- Dodaję posiekane jajka, suszone pomidory, serek, sok z cytryny, miksuję, przyprawiam do smaku.
- Przed podaniem dobrze schładzam w lodówce. Podaję do chleba, tostowego pieczywa, świeżej chrupiącej bagietki.