Pasta z makreli

Pyszna i kremowa pasta na kanapki z makreli, jajek na twardo i suszonych pomidorów. Prosta w przygotowaniu, idealna na śniadanie lub kolację. Posmarujesz nią kanapki, grzanki, pieczywo tostowe. Do podania możesz wybrać dodatek świeżych lub konserwowych warzyw, liście sałat, świeżych ziół jak posiekana natka, rukola lub koperek. To prosty i szybki sposób na inne śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kremową i dobrze doprawioną pastę z makreli.

SKŁADNIKI:

  • 1 makrela – waga ok. 300 g
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 4 suszone pomidory
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 1 czubata łyżeczka ostrej musztardy
  • ½ małej cebulki
  • 1 czubata łyżka kremowego serka naturalnego, np. Almette, Twój Smak
  • sól, świeżo zmielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Jajka ugotowane na twardo obieram, kroję na mniejsze kawałki.

Cebulkę obieram i siekam na kawałki.

Porada. Dla lepszego aromatu i smaku do pasty możesz dodać jeden mały ząbek czosnku.

Obraną ze skóry i ości makrelę układam w misce, razem z resztą składników, mieszam.

Całość wkładam partiami do misy blendera, miksuję na gładki mus. Doprawiam do smaku solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Do pasty z makreli pasować będzie także szczypta suszonej papryki, ostrej lub słodkiej, w zależności od upodobań.

Porada. Kremowy serek typu Almette lub Twój Smak możesz zastąpić gęstym jogurtem naturalnym.

Pastę z makreli przechowuję w miseczce pod przykryciem lub w słoiku.

Pastę podaję na pieczywie. Najczęściej z dodatkami świeżych lub konserwowych warzyw, np. papryka, ogórki oraz liści sałaty. Kanapkę z pastą z makreli warto udekorować świeżymi ziołami, np. posiekaną natką, rukolą lub koperkiem.

Smacznego

Aromatyczna i kremowa pasta z makreli, jajek i suszonych pomidorów 

2 odpowiedzi na “Pasta z makreli”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *