Pasta z makreli

Pasta z makreli do kanapek. Kremowa konsystencja, aromatyczna, wspaniałe śniadanie, podwieczorek. Podaję do chleba z dodatkami świeżego kopru, pomidorów, ogórków.

Pastę z makreli przygotowuję na kilka sposobów:

– z dodatkiem pomidorów, chrzanu, jogurtu naturalnego (lub majonezem), jajek,

– z dodatkiem świeżych i suszonych pomidorów z koprem,

– z dodatkiem cebuli i twarogu (lub jogurtu naturalnego gęstego),

– z dodatkiem cebuli, kremowego serka, szczypiorku, jajek, ogórków kiszonych lub konserwowych,

– z dodatkiem twarogu, musztardy, majonezu, jajek, ogórków kiszonych.

Pastę najczęściej blenduję bądź mieszam, ugniatam widelcem gdy chcę pastę w niewielkich kawałkach. To od nas zależy czy chcemy uzyskać gładką pastę czy w delikatnych kawałeczkach, każda jest wyśmienita. Przyprawiam solą i świeżo zmielonym pieprzem. Zdarza się także ostrą papryką lub przygotować pastę z kilkoma talarkami chili, na ostro. Smak złagodnieje po dodaniu jajek i jogurtu, serka naturalnego, tofu, do woli.

Do gotowej pasty można dodać pokrojoną drobniutko paprykę, świeżą lub marynowaną, podobnie z ogórkiem. Dodaję świeży koperek lub natkę pietruszki dla wzbogacenia smaku i aromatu, pięknie wtedy wygląda na kromce.

Składniki:

  • 1 wędzona makrela obrana ze skóry i ości
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 100 g serka naturalnego
  • 2 suszone pomidory
  • opcjonalnie: 1/2 soku z cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • gotową pastę można posypać koperkiem lub natką dla koloru i dodatkowego smaku, nada kanapce z pastą z makreli dodatkowego kuszącego aromatu i wyglądu

Przygotowanie:

  1. Makrelę rozdrabniam blenderem, można także rozgnieść widelcem, lekko utrzeć.
  2. Dodaję posiekane jajka, suszone pomidory, serek, sok z cytryny, miksuję, przyprawiam do smaku.
  3. Przed podaniem dobrze schładzam w lodówce. Podaję do chleba, tostowego pieczywa, świeżej chrupiącej bagietki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.