Pasta z tuńczyka i powideł

Niebanalne połączenie, w efekcie świetny smak, lekko słodko-pikantny. Jeśli chcecie możecie dorzucić niewielką łyżeczkę ostrego chrzanu, będzie ciekawie:) Kremowa pasta na kanapki się dziś kłania! 🙂

Lubię wszelakie pasty na kanapki, bo to zawsze coś innego niż płatki, jajeczne dania, sery, wędliny czy rozmaite jogurty na śniadanie. Pastę z tuńczyka przygotowuję dość często, powstają wersję z:

  • suszonymi pomidorami
  • ze szczypiorem lub porem
  • papryką pieczoną
  • oliwkami
  • kaparami
  • cukinią podsmażoną i cebulką
  • ze świeżymi pomidorami
  • z samym majonezem i musztardą
  • chrzanem i szczypiorem
  • jogurtem i koperkiem
  • z gotowanymi warzywami, najczęściej marchwią, selerem lub pietruszką.

Zazwyczaj jednym z głównych dodatków jest jajko i majonez lub jogurt, bo dzięki nim pasta nabiera kremowej konsystencji.

Podaję z pieczywem i koperkiem. Smacznego! 🙂

SKŁADNIKI:

  • puszka tuńczyka w sosie własnym, 170 g, po odsączeniu 120g
  • 2 duże jaja ugotowane na twardo, u mnie XL
  • łyżka powideł śliwkowych
  • łyżka majonezu
  • opcjonalnie: mała płaska łyżeczka ostrego chrzanu (lub musztardy), u mnie dziś bez
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Tuńczyka odsączam. Jaja obieram, siekam w kostkę lub plasterki.

Umieszczam wszystkie składniki w blenderze, miksuję na gładko, doprawiam do smaku.

Pastę podaję z pieczywem i sałatą, świeżymi warzywami np. zielonym ogórkiem, papryką lub pomidorem.

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.