Szybka, smaczna i zdrowa pasta z tuńczyka i suszonych pomidorów. Wspaniały początek dnia – porządne śniadanie z dodatkami warzyw, sałaty i pieczywa. Uwielbiam wszelakie pasty, świetnie nadają się na zdrowe śniadanie, kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Możecie dodać do niej ogórka, pomidora, rzodkiewkę, natkę pietruszki czy koperek, aby smakowały i wyglądały jeszcze bardziej kolorowo i zachęcająco.
Do pasty wykorzystałam chleb tostowy, który uprzednio upiekłam w tosterze. Nabrały ładnego koloru, przekroiłam je na trójkąty i posmarowałam pastą. Polecam!
SKŁADNIKI:
- puszka tuńczyka (kawałki) w sosie własnym
- 6 suszonych pomidorów z zalewy
- 1/2 opakowania serka śmietankowego, np. Turek
- sól, pieprz, słodka i ostra papryka, majeranek
- ząbek czosnku
- natka pietruszki lub koperek do dekoracji
- do podania: różne warzywa: ogórek, rzodkiewka lub inne ulubione
PRZYGOTOWANIE:
Tuńczyka odsącz z własnej zalewy, pomidory pokrój w drobną kosteczkę razem z czosnkiem. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki razem z serkiem śmietankowym, następnie zmiksuj na gładka masę, przypraw do smaku.
Smacznego 🙂
A suszonych pomidorów, nigdy nie dodawałam do pasty tuńczykowej. Muszę spróbować! 🙂