Dzisiaj pasta z tuńczyka, lekka, kremowa, na kanapki. Idealna na nasze zdrowe śniadanie lub kolację. Zajadamy ją na pieczywie, ze świeżym ogórkiem czy pomidorem lub kiszonkami, szczególnie kiszonymi ogórkami, bakłażanami i papryką.
Pastę z tuńczyka przygotowuję jeszcze na kilka sposobów:
- dodaję do twarogu i tuńczyka świeże pomidory lub passatę, koncentrat
- dodaję do pasty kiszone ogórki
- dodaję jajka ugotowane na twardo
- dodaję warzywa konserwowe, np. fasolę lub groszek
- dodaję zamiast twarogu serek wiejski lub majonez.
Pasta z tuńczyka poleca się na śniadanie, na kanapki, z dodatkiem koperku i warzyw. Wspaniała, kremowa, domowa.
Składniki:
- 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub sosie własnym, u mnie w oleju
- 250g twarogu półtłustego
- 2 łyżki serka wiejskiego, majonezu lub jogurtu naturalnego
- 2 suszone pomidory z zalewy w oleju posiekane
- sól, pieprz do smaku
- opcjonalnie: ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- opcjonalnie: 2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Tuńczyka wyjmuję z puszki – i teraz przygotowuję go na kilka sposobów:
- odsączam dwie puszki tuńczyka z oleju,
- odsączam jedną puszkę tuńczyka z oleju,
- nie odsączam żadnej puszki z oleju.
Dziś wybrałam opcję nr 2, czyli odsączyłam jedną puszkę z oleju, tzn. pozbyłam się oleju. Suszone pomidory i jajka (opcja) kroję na kawałki.
W misie blendera umieszczam tuńczyka i resztę składników, miksuję na gładko, doprawiam do smaku. Pasta z tuńczyka, kremowa, idealna na kanapki gotowa 😉