Pasta z tuńczyka

Dzisiaj pasta z tuńczyka, lekka, kremowa, na kanapki. Idealna na nasze zdrowe śniadanie lub kolację. Zajadamy ją na pieczywie, ze świeżym ogórkiem czy pomidorem lub kiszonkami, szczególnie kiszonymi ogórkami, bakłażanami i papryką.

Pastę z tuńczyka przygotowuję jeszcze na kilka sposobów:

  • dodaję do twarogu i tuńczyka świeże pomidory lub passatę, koncentrat
  • dodaję do pasty kiszone ogórki
  • dodaję jajka ugotowane na twardo
  • dodaję warzywa konserwowe, np. fasolę lub groszek
  • dodaję zamiast twarogu serek wiejski lub majonez.

Pasta z tuńczyka poleca się na śniadanie, na kanapki, z dodatkiem koperku i warzyw. Wspaniała, kremowa, domowa.

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju lub sosie własnym, u mnie w oleju
  • 250g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki serka wiejskiego, majonezu lub jogurtu naturalnego
  • 2 suszone pomidory z zalewy w oleju posiekane
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • opcjonalnie: 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Tuńczyka wyjmuję z puszki – i teraz przygotowuję go na kilka sposobów:

  • odsączam dwie puszki tuńczyka z oleju,
  • odsączam jedną puszkę tuńczyka z oleju,
  • nie odsączam żadnej puszki z oleju.

Dziś wybrałam opcję nr 2, czyli odsączyłam jedną puszkę z oleju, tzn. pozbyłam się oleju. Suszone pomidory i jajka (opcja) kroję na kawałki.

W misie blendera umieszczam tuńczyka i resztę składników, miksuję na gładko, doprawiam do smaku. Pasta z tuńczyka, kremowa, idealna na kanapki gotowa 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.