Pasta z wędzonej makreli, serka śmietankowego i jajek

Bardzo smaczna i zdrowa pasta na kanapki.

Ostatnio zakupiłam sobie małe kolorowe garnuszki do zapiekania mini zapiekanek czy muffinek. Ale musiałam coś zrobić na już, na szybko, żeby już móc z nich korzystać 😉 Postanowiłam zrobić pastę. Idealnie pasowała do małych pojemniczków, do tego przykryłam je, więc moja pasta była świeża i nie wietrzała.

Jak zawsze tego typu pasty są szybkie w zrobieniu, można ich zrobić zawsze więcej i zajadać się nimi o każdej porze w ciągu dnia z różnymi dodatkami na kanapce, np. pomidorem, ogórkiem, rzodkiewką.

Do pasty można także ogórki kiszone, konserwowe, paprykę. Ja dodałam passatę, jajka i serek śmietankowy. Możecie dowolnie modyfikować pastę. Na pewno zawsze wyjdzie pyszna;D

Składniki:

  • 1 makrela obrana z ości i skóry
  • 2 łyżki serka śmietankowego
  • 4 łyżki passaty pomidorowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo i obrane
  • 1 suszony pomidor + łyżka oleju z jego zalewy
  • sól, pieprz, papryka ostra, suszona natka pietruszki
  • szczypiorek / koperek / natka pietruszki do smacznej dekoracji

Wykonanie:

Połączcie wszystkie składniki, zmiksujcie na gładka masę, doprawcie do smaku.

Smacznego zdrowego! 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.