Pasteryzowanie przetworów

Łatwe pasteryzowanie przetworów

Dzięki pasteryzowaniu przetworów można cieszyć się nimi całą zimę. Nawet nie jedną.

Jest kilka sposobów na pasteryzowanie przetworów, najczęściej moczenie w zimnej wodzie.

Dziś opiszę bardzo skuteczny sposób, nieco inny od tradycyjnego.

Krok 1:

Wyparz porządnie słoiki we wrzątku. Przełóż do nich przetwory, lekko zakręć.

Krok 2:

Włóż słoiki do zimnego piekarnika, pamiętając o pozostawieniu odstępu między nimi. Nastaw temperaturę na około 120-130C i trzymaj tam słoiki około 70 minut.

Krok 3:

Po upływie tego czasu wyjmij je i ułóż na blacie do góry dnem dokręcając wcześniej mocno nakrętki.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.