Najlepszy, bo autorski – proporcje, dobór mięsa, dodatki i zioła – wszystko moje moje 🙂
Wiem jak smakuje i ilu mam już zwolenników, więc z czystym sumieniem (jak zawsze :D) gorąco Wam polecam niniejszy przepis.
PASZTET jest soczysty, mięsny, nie rozpada się na kawałki. Na świąteczny stół i raz na jakiś czas w domu na śniadanie czy kolację do chrzanu i ćwikły (i nie tylko;) idealny. My lubimy kroić go na kanapki, smarować chrzanem i smakować z kiszonymi ogórkami.
Pięknie pachnie ugotowanym wcześniej mięsem z warzywami z dodatkiem jałowca, majeranku, ostrej papryki i vegety.
100% mięsa + warzywa. To nie może nie smakować 🙂
Składniki (na dwa pasztety z keksówki):
- 130 g łopatki wieprzowej
- 0,5 kg boczku wieprzowego z kością i skórą
- 640 g podgardla wieprzowego bez skóry
- 2 podudzia z kurczaka
- 2 średnie cebule
- 1 marchewka
- 1 kajzerka + łyżka bułki tartej do masy
- 3 jajka
- przyprawy: 4 kulki jałowca, 5 zieli angielskich, 3 liście laurowe, łyżeczka vegety natur, obrany ząbek czosnku, sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, przyprawa do wieprzowiny
- do smarowania keksówek: masło i bułka tarta
Przygotowanie pasztetu:
- Mięso umyj, pokrój w kostkę. Marchewkę i cebulę obierz. Wszystko razem z podudziami ułóż w garnku, zalej zimną wodą, dodaj liście, ziele, vegetę i jałowiec. Zagotuj, zmniejsz ogień i chwilę jeszcze duś na średnim ogniu. Następnie odstaw garnek i ostudź mięso, odstaw na noc do lodówki.
- 2. Następnego dnia wyjmij z wywaru liście laurowe i zmiel mięso wraz z warzywami 2 razy na drobniejszych oczkach w maszynce. Dodaj 6 łyżek wywaru, w którym gotowało się mięso. W tym także wywarze namocz kajzerkę, porwij ją i zmiel.3. Dodaj do masy 3 jajka i łyżkę bułki tartej, mocno przypraw, pasztet ma być wyrazisty w smaku. Chyba, że nie lubisz – przypraw lżej, po swojemu, próbuj.
- 4. Gdy masa będzie odpowiadała Ci smakiem wyłóż ją do keksówek wysmarowanych masłem i podsypanych bułką tartą. Pamiętaj, aby dokładnie wysmarować blaszki tak by pasztet później łatwo było wyjąć.5. Zrób widelcem ozdobny wzorek, piecz pasztet przykryty folią aluminiową w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 90 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz jeszcze 20 minut do zrumienienia. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika, jak poczujecie piękny mięsny zapach pod koniec pieczenia to oznacza, że pasztet jest gotowy :)Wystudźcie w piekarniku.
Smacznego 🙂