Pasztet mięsny z papryczką chili

Domowe pasztety i pieczenie są najlepsze. Niby trzeba na nie chwilę poświęcić, ale zawsze warto. Wynagradzają nam to bardzo dobrym składem, wspaniałym smakiem. Pasztet podaję najczęściej z chrzanem, ćwikłą, żurawiną i marynowanymi warzywami. Wspaniały na kanapki 😉

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe 600 g
  • wędzony boczek w kawałku 400 g
  • 1 kajzerka
  • 1 cebula
  • 1 szklanka rosołu drobiowego
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • kolendra, papryka słodka, majeranek
  • papryczka chili
  • tłuszcz: olej lub margaryna
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Gotujemy rosół, w rosole moczymy kajzerkę i pokrojoną w piórka cebulę. Bułkę trzykrotnie zmielić w maszynce o małych oczkach (ja użyłam najmniejszych), także mięso i cebulę.

Następnie dodać 2 jajka, 2 łyżki rosołu, sól, pieprz, paprykę, majeranek i zmieloną świeżo kolendrę. Przełożyć do keksówki posmarowanej tłuszczem i wysypaną bułka tartą, wyrównać z wierzchu, posypać dodatkowo bułką tartą. Moja rada: aby pasztet nie pękał, nie był suchy i zbyt spieczony na wierzchu nałóż na niego folię aluminiową, którą zdejmij około 15-20 minut przed końcem pieczenia po to, by pasztet się ładnie zarumienił.

Piec w 180 stopniach około 60 minut. Jak się upiecze (pamiętaj o przykryciu folią i zdjęciu jej 15-20 minut przed końcem pieczenia) ostudź, włóż do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Pyszny z chrzanem i ogórkiem kiszonym. Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.