Pasztet mięsny z suszonymi owocami

Pasztet mięsny z suszonymi owocami, prawdziwy, domowy smak. Wiem co jem 🙂 Domowy pasztet polecam z chrzanem, ćwikłą, sosem cumberland, kiszonym ogórkiem.

Taki domowy pasztet mięsny przygotowuję także z dodatkami:

  • pieczarek,
  • jajek na twardo,
  • fasoli, ciecierzycy lub soczewicy,
  • kukurydzy, marchewki lub groszku.

Składniki:

  • Mięso mielone z indyka 500 g
  • wędzony boczek w kawałku 200 g
  • wątróbka drobiowa 250 g
  • suszone morele spora garść
  • śliwki spora garść
  • kajzerka 1
  • rosół drobiowy 1 szklanka
  • jajka 2
  • sól pieprz kolendra wg uznania
  • mleko 2 łyżki
  • żółtko 1

Przygotowanie:

Gotujemy rosół, dodajemy umytą i oczyszczoną wątróbkę, gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy wątróbkę, a w rosole moczymy kajzerkę. Mięso wraz z wątróbką i bułką trzykrotnie zmielić w maszynce o małych oczkach (ja użyłam najmniejszych).

Następnie dodać 2 jajka, 2 łyżki rosołu, sól, pieprz i zmieloną świeżo kolendrę. Na koniec dodać suszone morele i śliwki (można pokroić w mniejszą kostkę). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać z wierzchu, widelcem zrobić ozdobne tłoczenie. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Moja rada: aby pasztet nie pękał, nie był suchy i zbyt spieczony na wierzchu nałóż na niego folię aluminiową, którą zdejmij około 15-20 minut przed końcem pieczenia.

Piec w 180 stopniach około 60 minut. Jak się upiecze (pamiętaj o przykryciu folią i zdjęciu jej 15-20 minut przed końcem pieczenia) ostudź, włóż do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.