Pasztet mięsny z suszonymi owocami, prawdziwy, domowy smak. Wiem co jem 🙂 Domowy pasztet polecam z chrzanem, ćwikłą, sosem cumberland, kiszonym ogórkiem.
Taki domowy pasztet mięsny przygotowuję także z dodatkami:
- pieczarek,
- jajek na twardo,
- fasoli, ciecierzycy lub soczewicy,
- kukurydzy, marchewki lub groszku.
Składniki:
- Mięso mielone z indyka 500 g
- wędzony boczek w kawałku 200 g
- wątróbka drobiowa 250 g
- suszone morele spora garść
- śliwki spora garść
- kajzerka 1
- rosół drobiowy 1 szklanka
- jajka 2
- sól pieprz kolendra wg uznania
- mleko 2 łyżki
- żółtko 1
Przygotowanie:
Gotujemy rosół, dodajemy umytą i oczyszczoną wątróbkę, gotujemy 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy wątróbkę, a w rosole moczymy kajzerkę. Mięso wraz z wątróbką i bułką trzykrotnie zmielić w maszynce o małych oczkach (ja użyłam najmniejszych).
Następnie dodać 2 jajka, 2 łyżki rosołu, sól, pieprz i zmieloną świeżo kolendrę. Na koniec dodać suszone morele i śliwki (można pokroić w mniejszą kostkę). Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać z wierzchu, widelcem zrobić ozdobne tłoczenie. Posmarować żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Moja rada: aby pasztet nie pękał, nie był suchy i zbyt spieczony na wierzchu nałóż na niego folię aluminiową, którą zdejmij około 15-20 minut przed końcem pieczenia.
Piec w 180 stopniach około 60 minut. Jak się upiecze (pamiętaj o przykryciu folią i zdjęciu jej 15-20 minut przed końcem pieczenia) ostudź, włóż do lodówki. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego 😉