Penne all’arrabbiata

Penne all’arrabbiata to makaron z sosem pomidorowym, niezwykle proste danie, które przygotujesz przez cały rok, dosłownie w chwilę. Pyszne i bardzo uniwersalne danie z makaronem. Do sosu możesz dodać suszone pomidory, posiekane oliwki czy kapary. Będzie pysznie!

SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu penne
  • 400 g pomidorów krojonych (opcjonalnie passata, 4 świeże pomidory)
  • 1 mała ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • do podania: tarty parmezan i świeże listki bazylii

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej posiekany czosnek, po chwili dodaję pokrojoną w talarki (i pozbawioną pestek) papryczkę. Gdy się lekko zeszklą wlewam pomidory z puszki, doprawiam do smaku.

Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente, odcedzam i dodaję do pomidorowego sosu na patelni. Danie wege podaję z tartym parmezanem, udekorowane świeżymi listkami bazylii.

Smacznego 😉

4 odpowiedzi do “Penne all’arrabbiata”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.