Penne all’arrabbiata to makaron z sosem pomidorowym, niezwykle proste danie, które przygotujesz przez cały rok, dosłownie w chwilę. Pyszne i bardzo uniwersalne danie z makaronem. Do sosu możesz dodać suszone pomidory, posiekane oliwki czy kapary. Będzie pysznie!
SKŁADNIKI:
- 200 g makaronu penne
- 400 g pomidorów krojonych (opcjonalnie passata, 4 świeże pomidory)
- 1 mała ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- do podania: tarty parmezan i świeże listki bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej posiekany czosnek, po chwili dodaję pokrojoną w talarki (i pozbawioną pestek) papryczkę. Gdy się lekko zeszklą wlewam pomidory z puszki, doprawiam do smaku.
Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente, odcedzam i dodaję do pomidorowego sosu na patelni. Danie wege podaję z tartym parmezanem, udekorowane świeżymi listkami bazylii.
Smacznego 😉
Zdecydowanie moje smaki 🙂
😉👍
Pychaaa!
🙂👍