Penne all’arrabbiata

Penne all’arrabbiata to makaron z sosem pomidorowym. To niezwykle proste danie, które przygotujesz przez cały rok, z kilku składników, dosłownie w chwilę. Pyszne i bardzo uniwersalne danie z makaronem. Do sosu możesz dodać suszone pomidory, posiekane oliwki lub kapary. Będzie pysznie! Zapraszam po mój sprawdzony przepis na makaron penne z sosem pomidorowym i parmezanem. Idealny przepis na szybki obiad w tygodniu.

SKŁADNIKI:

  • 200 g makaronu penne
  • 400 g pomidorów krojonych (zamiennie 500 g passaty lub 4 posiekane w kostkę świeże pomidory)
  • 1 mała ostra papryczka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, szczypta oregano
  • do podania: tarty parmezan i świeże listki bazylii

PRZYGOTOWANIE:

Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej obrany i posiekany czosnek, po chwili dodaję pokrojoną w talarki (i pozbawioną pestek) ostrą papryczkę. Jeśli nie lubisz lub nie możesz, zrezygnuj z niej. Gdy się lekko zeszklą wlewam pomidory z puszki, doprawiam do smaku.

Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente, odcedzam i dodaję do pomidorowego sosu na patelni. Danie wege podaję z tartym parmezanem, udekorowane świeżymi listkami bazylii.

Smacznego.

7 odpowiedzi na “Penne all’arrabbiata”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *