Penne all’arrabbiata to makaron z sosem pomidorowym. To niezwykle proste danie, które przygotujesz przez cały rok, z kilku składników, dosłownie w chwilę. Pyszne i bardzo uniwersalne danie z makaronem. Do sosu możesz dodać suszone pomidory, posiekane oliwki lub kapary. Będzie pysznie! Zapraszam po mój sprawdzony przepis na makaron penne z sosem pomidorowym i parmezanem. Idealny przepis na szybki obiad w tygodniu.
SKŁADNIKI:
- 200 g makaronu penne
- 400 g pomidorów krojonych (zamiennie 500 g passaty lub 4 posiekane w kostkę świeże pomidory)
- 1 mała ostra papryczka
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, szczypta oregano
- do podania: tarty parmezan i świeże listki bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Na patelni rozgrzewam oliwę, podsmażam na niej obrany i posiekany czosnek, po chwili dodaję pokrojoną w talarki (i pozbawioną pestek) ostrą papryczkę. Jeśli nie lubisz lub nie możesz, zrezygnuj z niej. Gdy się lekko zeszklą wlewam pomidory z puszki, doprawiam do smaku.
Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente, odcedzam i dodaję do pomidorowego sosu na patelni. Danie wege podaję z tartym parmezanem, udekorowane świeżymi listkami bazylii.
Smacznego.
Zdecydowanie moje smaki 🙂
😉👍
Pychaaa!
🙂👍
Bardzo smacznie brzmi 🙂
W weekend przygotuje, uwielbiamy szybkie dania z makaronami 😋😋
Czekałam na taki przepis. Ja dodałabym jeszcze posiekaną świeżą kolendrę, można? 🙂
Pewnie 👍