Pieczarki smażone do obiadu

Dziś aromatyczne pieczarki do obiadu, najczęściej podaję je do wszelakiego pieczonego czy smażonego kurczaka, kotletów z drobiu, mięs wieprzowych, wołowych, mielonych z indyka, rolad czy placków z ziemniaków. Wtedy traktuję je jako gulasz, dodaję surówkę z kapusty kiszonej lub colesław.

PIECZARKI smażone smakują także z rozmaitymi kaszami, ryżem czy makaronem w wersji wege lub z dodatkiem mięsa, np. mielonego czy posiekanej piersi z kurczaka.

Gotowe podaję z posiekaną natką lub koprem i posypuje tartym parmezanem. PYCHA! 🙂

Składniki:

  • 250 g pieczarek, u mnie umyte z lekko ściętymi ogonkami
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 cebulka
  • opcja: roztarty ząbek czosnku
  • pół łyżeczki posiekanej drobniutko ostrej papryczki
  • łyżka masła klarowanego, opcja olej
  • vegeta natur, pieprz, oregano, lubczyk, słodka papryka
  • do podania: natka, koper, tarty parmezan

Przygotowanie:

Pieczarki umyte osuszam, kroję na cztery.

Paprykę myję i siekam na drobną kostkę wraz z cebulą.

Rozgrzewam masło klarowane.

Wrzucam paprykę, papryczkę chili i cebulkę, lekko podsmażam. Po kilku minutach dodaję pieczarki, przyprawiam, smażę kilka minut, mieszam, gotowe!

Posypuję natką lub koprem i parmezanem.

 

Jedna odpowiedź do “Pieczarki smażone do obiadu”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.