Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska to prosta, mięsna pieczeń z dodatkiem jajek na twardo. Idealna propozycja na Wielkanocny stół, przystawkę na ciepło lub zimno. Sprawdzi się jako pieczeń na kanapki,  nawet na obiad do puree z ziemniaków i surówki. Zapraszam po sprawdzony przepis.

SKŁADNIKI:

  • 900 g mięsa mielonego
  • 4 średnie jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula – 70 g
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • słodka i ostra mielona papryka, sól, pieprz, majeranek
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

PRZYGOTOWANIE:

Marchew i pietruszkę obieram, zalewam wodą i gotuję do miękkości z liściem laurowym i 2 kulkami ziela angielskiego.

Trzy z czterech jajek gotuję na twardo. Wrzucam je na osolony wrzątek i gotuję niecałe 10 minut.

Gdy marchewka i pietruszka będą miękkie odcedzam je, kroję na mniejsze kawałki. Tak przygotowane warzywa wkładam do misy blendera, wlewam śmietankę, dodaję surowe, całe jajko i miksuję na gładko.

Na 2 łyżkach oleju przesmażam drobno posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaję rozgniecione ząbki czosnku, chwilę smażę razem, lekko pieprzę.

W misce łączę mięso mielone z masą warzywną, wsypuję bułkę tartą, dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem i doprawiam. Masę dokładnie kilka minut wyrabiam.

Formę smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Wykorzystałam niedużą formę o wyższych wymiarach: 26 x 11 cm. Możesz użyć nieco większej, np. O wymiarach 30 x 11 cm, pieczeń będzie niższa, co może skrócić jej czas pieczenia.

Układam 1/3 mięsnej masy, wyrównuję i układam w lekkim odstępie 3 jajka ugotowane na twardo.

Resztą masy przykrywam jajka. Na samej górze tworzę lekką górkę. Wierzch smaruję zimną wodą.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Pieczeń wstawiam na środkową półkę piekarnika i piękę 50 minut.

Pieczeń rzymską podawaj z puree ziemniaczanym, sałatą ze śmietaną/jogurtem lub krój na kanapki.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *