Wspaniała i zdrowa jesienna przekąska. Idealna na wieczór lub w ciągu dnia do zdrowego podjadania 🙂
Dynia Hokkaido jest trochę słodsza od swojej większej krewnej i w odróżnieniu od niej można ją spożywać ze skórką po odpowiednim przygotowaniu. Dokładniej mówiąc, jest szybsza w przygotowaniu, nie trzeba jej obierać. Co do pestek nie jest już tak łatwo – nie nadają się ani do prażenia, ani do smażenia.
Pieczone cząstki dyni smakują świetne same, z dipem czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym albo wystudzone podane w sałatce.
Moje wskazówki: takie cząstki dyni możecie przygotować także w wersji ziołowej lub na słodko z cynamonem.
Składniki:
- 1 dynia hokkaido
- ziołowa marynata: oliwa z oliwek, 2 duże ząbki czosnku, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Dynię dokładnie myję, przekrawam na cztery, wyciągam łyżką pestki.
Kroję dynię na wygodne plastry.
Przygotowuję marynatę: w miseczce mieszam niewielką ilość oliwy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę lub rozgniecionym drobno czosnkiem oraz przyprawami. Dynię obtaczam dobrze w marynacie.
Piekarnik rozgrzewam do temp. 200C, układam kawałki dyni na papierze do pieczenia. Piekę grzaniem góra-dół przez ok. 20 minut.
Podaję same (na ciepło lub zimno) albo maczam w aromatycznych dipach. Smacznego 😉
Skusilbym się na kilka kawałków… 😉
Robiłam wg przepisu – zniknęły bardzo szybko domownikom smakowalo;) super przepis
Fajny pomysł na dynię. I te kolory..;)
Prawda 😉
Ta dynia w tej wersji jest naprawdę smaczna! I plus że nie trzeba jej obierać.
Super przekąska na ciepło 🙂