Pieczona dynia Hokkaido

Wspaniała i zdrowa jesienna przekąska. Idealna na wieczór lub w ciągu dnia do zdrowego podjadania 🙂

Dynia Hokkaido jest trochę słodsza od swojej większej krewnej i w odróżnieniu od niej można ją spożywać ze skórką po odpowiednim przygotowaniu. Dokładniej mówiąc, jest szybsza w przygotowaniu, nie trzeba jej obierać. Co do pestek nie jest już tak łatwo – nie nadają się ani do prażenia, ani do smażenia.

Pieczone cząstki dyni smakują świetne same, z dipem czosnkowym lub jogurtowo-ziołowym albo wystudzone podane w sałatce.

Moje wskazówki: takie cząstki dyni możecie przygotować także w wersji ziołowej lub na słodko z cynamonem.

Składniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • ziołowa marynata: oliwa z oliwek, 2 duże ząbki czosnku, kilka kropel soku z cytryny, sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Dynię dokładnie myję, przekrawam na cztery, wyciągam łyżką pestki.

Kroję dynię na wygodne plastry.

Przygotowuję marynatę: w miseczce mieszam niewielką ilość oliwy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę lub rozgniecionym drobno czosnkiem oraz przyprawami. Dynię obtaczam dobrze w marynacie.

Piekarnik rozgrzewam do temp. 200C, układam kawałki dyni na papierze do pieczenia. Piekę grzaniem góra-dół przez ok. 20 minut.

Podaję same (na ciepło lub zimno) albo maczam w aromatycznych dipach. Smacznego 😉

5 odpowiedzi na “Pieczona dynia Hokkaido”

  1. Ta dynia w tej wersji jest naprawdę smaczna! I plus że nie trzeba jej obierać.

    Super przekąska na ciepło 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.