Pieczona soczysta szynka

Na kanapki, do sałatki i to nie tylko od święta. Kiedyś takie domowe pieczenie kojarzyły mi się tylko ze świętami lub różnymi innymi dostojnymi rodzinnymi dużymi okazjami. Pamiętam jak w domu unosił się zapach przeróżnych świątecznych mięs, a my całą rodziną (razem z naszymi zacnymi kociakami i psiakami;) szaleliśmy z ochoty jak najszybszego próbowania i smakowania tych wszystkich pyszności 🙂

Od wielu lat piekę już rozmaite pieczenie “na szaro”, takie jak karkówka czy schab ze śliwką raz na jakiś czas w roku, nie tylko od święta.

Teraz nabraliśmy ochoty na domową soczystą szynkę na kanapki. Także do deski wędlin i pieczeni, by przywitać gości czymś polskim i smacznym.

Pieczeń okazała się bardzo aromatyczna, z pięknym zapachem ziół i przypraw, delikatna. Musicie ją wypróbować.

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej – przekroiłam ją na pół i związałam sznurkiem dzięki czemu uzyskałam dwa zwarte kawałki
  • 0,5 szklanki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, majeranek, oregano, papryka ostra, przyprawa do wieprzowiny

Jak upiec szynkę?

Mięso natrzyj dobrze wymieszanymi przyprawami, polej olejem, wymieszaj, dobrze obtocz mięso.

Piekarnik nagrzej do 200C bez termoobiegu. Piecz na środkowej półce przez 60 minut pod przykryciem od czasu do czasu zaglądając i polewając aromatycznym powstającym sosem. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 160C i piecz jeszcze kolejne 30 minut.

Następnie wyłącz piekarnik, zostaw mięso (nadal pod przykryciem) do lekkiego wystudzenia.

Dosłownie rozpływa się w ustach, nawet trudno ją kroić na kształtne i zwarte kawałki.

Moja rada:

Takie mięso możecie poukładać na domowe burgery z ulubionymi dodatkami, na pizzę lub dodać do ulubionej zapiekanki. U nas znikają na kanapce w towarzystwie chrzanu lub – kto woli – musztardy.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.