Pieczone bakłażany z pomidorkami i mozzarellą

Elegancka przystawka z krążków bakłażana, pomidorków koktajlowych i mozzarelli. Prosta i szybka przekąska na ciepło, którą można podać na rukoli dodatkowo polaną oliwą czosnkową. Świetny pomysł także na kolację. Można przygotować je na kilka sposobów, np. na ostro z dodatkiem posiekanej chili, udekorować świeżą kolendrą lub bazylią, posypać tartym parmezanem, żółtym serem lub kozim. Będzie pysznie!

Pieczone bakłażany z pomidorkami i parmezanem

SKŁADNIKI:

  • 2 bakłażany
  • kilka pomidorków koktajlowych, u mnie kolorowe: żółte i czerwone
  • mozzarella w kawałku, tarta na dużych oczkach
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk
  • oliwa lub oliwa czosnkowa do polania

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażany i pomidorki myję. Czosnek obieram i siekam drobniutko, można przecisnąć przez praskę. Bakłażany siekam w niezbyt grube plastry, układam na blacie, solę i odstawiam na bok na kilka minut, by puściły sok (“spociły” się). Wycieram je wtedy ręcznikiem papierowym, postępuję tak z drugą stroną. W ten sposób pozbywam się goryczki.

Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomidorki siekam w drobną kostkę. Układam na krążkach razem z czosnkiem, posypuję tartą mozzarellą i przyprawiam pieprzem, papryką i lubczykiem. Całość lekko skrapiam oliwą czosnkową.

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu. Tak przygotowane bakłażany piekę 15 minut. Podaję na ciepło na rukoli jako przystawkę lub przekąskę w ciągu dnia. Smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.